Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državni inspektorat

Obavljena analiza sporne mineralne vode u Hrvatskoj, objavljeni rezultati

kisela voda trovanje
FOTO: HINA/Fena

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, osim mineralne vode, poslala je na analizu i jedan uzorak “Coca cola, Original taste, 500 ml” iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu

Uzorak mineralne vode Romerquelle Emotion iz ugostiteljskog objekta u Rijeci nema razinu kiselosti niti koncentraciju metala iznad dopuštenog te ne bi trebala izazvati boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu objavio je u srijedu Državni inspektorat Republike Hrvatske.

“Iz dostavljenog ispitnog izvještaja proizlazi da izmjerena pH-vrijednost ne bi trebala imati sposobnost izazivanja učinaka nagrizanja sa simptomima pečenja i boli u usnoj šupljini, jednjaku i želucu te otežanom gutanju”, stoji u priopćenju Državnog inspektorata.

Državni inspektorat zaprimio je od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ispitni izvještaj o kontroli uzorka mineralne vode s okusom borovnice i nara Romerquelle Emotion, koji je uzet u ugostiteljskom objektu u Rijeci.

Rezultati analize na aditive i pesticide

Nakon što je jedna osoba hospitalizirana u riječkom KBC-a s težim oštećenjima jednjaka uslijed konzumacije spornog pića, sanitarna inspekcija uzela je uzorke i poslala ih na analizu.

Uzorak je analiziran na pH-vrijednost, metale i metaloide, pesticide i aditive.

“Uzorak koji je pristigao na mjerenje pH-vrijednosti (kiselost odnosno lužnatost vodenih otopina) nalazi se unutar vrijednosti preporučenih za bezalkoholna pića i sokove koji se obično kreću u pH-vrijednosti između 2,5 -3,5”, navodi DIRH

Rezultati analize na aditive i pesticide također su sukladni s važećim propisima.

“Analizirani metali i metaloidi ne pokazuju odstupanja u usporedbi s maksimalno dopuštenim koncentracijama u prirodnoj mineralnoj vodi”, navodi se.

Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata, osim mineralne vode, poslala je na analizu i jedan uzorak “Coca cola, Original taste, 500 ml” iz samposlužnog aparata te još dva uzorka Coca cola 2 l, Original taste i Zero iz maloprodajne trgovine u Zagrebu.

Čekaju se rezultati

Za te uzorke još nisu stigli rezultati nalaza iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Iz Državnog inspektorata RH napominju da se, slijedom zaprimljenih obavijesti nadležnih tijela, vode inspekcijski postupci, provodi uzorkovanje i poduzimaju zakonom pripisane mjere.

Iz DIRH-a su naknadno pojasnili za Hinu, kako bočice Romerquellea i Coca Cole iz kojih su piće konzumirale dvije ozlijeđene osobe u Rijeci i Zagrebu nisu obuhvaćeni analizom HZJZ-a jer ih je uzelo Ministarstvo unutarnjih poslova.