Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubijeno 17 civila

Obilježena 28. godišnjica stradanja civila u Stupnom Dolu kod Vareša

stupni do

Tokom krvavog pohoda jedinica “Apostoli” i “Maturice” HVO-a iz Kiseljaka stradalo je 17 žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena je bila dvogodišnja Sabina Likić

U Stupnom Dolu kod Vareša danas je obilježena 28. godišnjica stradanja 38 civila bošnjačke nacionalnosti koje su 23. oktobra 1993. godine ubili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO), javlja Anadolu Agency (AA).

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pridružio se Udruženju logoraša “23. oktobar ‘93.” iz Vareša , Medžlisu IZ Vareš i BZK “Preporod” Vareš tokom obilježavanja 28. godišnjice zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša.

Tokom krvavog pohoda jedinica “Apostoli” i “Maturice” HVO-a iz Kiseljaka stradalo je 17 žena, petero djece, kao i veći broj staraca. Jedanaest osoba je živo zapaljeno. Najmlađa ubijena je bila dvogodišnja Sabina Likić. Ubijeni su i trogodišnjaci Indira Žutić i Enis Likić, ali i 74-godišnji Salih. Spaljeno je 58 kuća i mjesna džamija. Selo je potpuno uništeno.

Iz Saveza logoraša u BiH podsjetili su da je Haški tribunal 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija, što je pomenuti i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu. Tokom suđenja Ivici Rajiću pred Tribunalom u Hagu obznanjeno je da je general Hrvatske vojske Slobodan Praljak, Rajiću naredio da “sredi situaciju u Varešu”, te da “ne pokaže milosti ni prema kome”

U logorima u Varešu je bilo zatočeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, koji su tokom zatočeništva bili izloženi brojnim torturama, a veliki broj žena i djece u Varešu surovo je mučen od strane pripadnika HVO-a. Procjena je da je nekoliko desetina žena bilo žrtvom silovanja ili seksualnog zlostavljanja.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu, osim Ivice Rajića, pred Kantonalnim sudom u Zenici proglašen je krivim i Dominik Ilijašević, a Miroslav Anić 2011. godine pred Sudom Bosne i Hercegovine takođe je osuđen, obojica na po 15 godina zatvora.