Obilježena 70. godišnjica od napada atomskom bombom u Hiroshimi

hirosima

U japanskoj Hiroshimi danas je odavanjem počasti stradalima obilježena 70. godišnjica od prvog napada atomskom bombom u historiji koji su savezničke snage izvele tokom Drugog svjetskog rata na ovaj japanski grad, javlja Anadolu Agency (AA).

Centralna manifestacija obilježavanja 70. godišnjice od atomskog napada i odavanja počasti žrtvama održana je u Parku mira u blizini vojne baze u Hiroshimi, a prisustvovali su zvaničnici iz više od 100 zemalja svijeta, među kojima i japanski premijer Shinzo Abe i američka ambasadorka u Tokiju Carolina Kennedy.

U tačno 8:15 sati po lokalnom vremenu, u koliko je i pala atomska bomba na ovaj grad prije 70 godine, desetine hiljada učesnika je minutom šutnje i puštanjem bijelih golubova odalo počast žrtvama.

Japanski premijer Abe je ovom prilikom naglasio da Japan ima odgovornost da se bori za uništavanje atomskog oružja jer je jedina zemlja na koju su izvršeni takvi napadi. On je najavio da će krajem augusta upravo u Hiroshimi biti održan međunarodni skup na kojem će japanske vlasti pokrenuti dodatne inicijative u pravcu čišćenja svijeta od atomskog naoružanja i oružja za masovno uništenje.

I gradonačelnik Hiroshime Kazumi Matsiu je pozvao svjetske lidere, a američkim predsjednikom Barackom Obamom, da ulože maksimalne napore da se iskorijeni atomsko oružje u svijetu, koje, kako je kazao, predstavlja izvjesno zlo i nehumano oružje.

Načelnik Matsui je ovom prilikom i pozvao sve lidere koji će naredne godine prisustvovati Samitu G7 u Japanu da posjete Hiroshimu i Nagasaki i lično se uvjere u razmjere zla i katastrofe koje učinjeno atomskim napadima.

„Uvjeren sam da bi nakon te posjete započeli konstruktivan dijalog o uspostavi sporazuma o uništavanju atomskog naoružanja“, kazao je Matsui.

Na današnji dan prije 70 godina američki vojni bombarder je na Hiroshimu bacio atomsku bombu „Little Boy“, a samo tri dana kasnije savezničke snage su izvele i drugi sličan napad bombom „Fat Man“ u Nagasakiju.

U momentu eksplozije u Hiroshimi je ubijeno 70.000 ljudi, a u naredna četiri mjeseca od posljedica atomskog napada umrlo je blizu 200.000 ljudi. Nemoguće je i utvrditi bilanse posljedica radijacije u narednim godinama.