Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

svečanost u berlinu

Obilježeno 60 godina od podizanja Berlinskog zida koji je Njemačku podijelio na dva dijela

1.1.Construction-of-Berlin-Wall

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i gradonačelnik Berlina Michael Mueller prisustvovali su u petak berlinskoj svečanosti povodom obilježavanja godišnjice.

Njemačka je obilježila 60. godišnjicu izgradnje Berlinskog zida, koji je formalno podijelio naciju na dva suparnička politička sistema i doveo do smrti oko 140 ljudi koji su pokušali pobjeći na zapad od komunističkog režima na istoku, izvještava dpa.

Njemački predsjednik Frank-Walter Steinmeier i gradonačelnik Berlina Michael Mueller prisustvovali su u petak berlinskoj svečanosti povodom obilježavanja godišnjice.

“Zid je bio nepogrešiv znak nepravedne države koja nije bila ni suverena ni legitimna u očima vlastitih građana”, rekao je Steinmeier u kapeli pomirenja koja je podignuta na nekadašnjem graničnom pojasu.

“13. kolovoza 1961. bio je sudbonosan dan za nas Nijemce i za svijet – i dan koji je uništio snove i nade, koji je odvojio djecu od roditelja, unuke od djedova i baka, koji se bolno i tužno umiješao u živote bezbroj pojedinačnih ljudi,” rekao je Steinmeier.

Izgradnja betonske barijere brzo se pretvorila u glavni simbol Hladnog rata i podjele Evrope nakon Drugog svjetskog rata.

Istočnonjemački vojnici započeli su s izgradnjom onoga što su komunističke vlasti opisale kao Antifašističku zaštitnu barijeru kada su postavile više od 48 kilometara bodljikave žice kroz središnji Berlin u noći na 13. augusta 1961. godine.

Stražarski tornjevi brzo su nikli na istoku uz omraženi zid kako bi nadzirali takozvani pojas smrti između zapadnog i istočnog dijela Njemačke, a istočnonjemačkim građanima je zabranjeno putovanje na zapad. Oko 5.000 uspjelo je pobjeći.

Izgradnja Berlinskog zida također je uslijedila nakon što je stalan tok istočnonjemačkih građana krenuo prema zapadu u prvih 12 godina postojanja promoskovske države, koja je osnovana 1949. godine.

Zid je konačno srušen popularnom revolucijom na istoku u novembru 1989., otvarajući put povijesnom ujedinjenju Njemačke.

Steinmeier je rekao da Berlinski zid služi kao trajni podsjetnik da se demokratija ne uzima zdravo za gotovo.

“Sloboda i demokratija nikada nisu dane prirodom, nikada postignute zauvijek. Za slobodu i demokratiju se treba boriti, ali ih se zatim treba štititi, braniti i očuvati. Sloboda i demokratija trebaju odlučnu predanost i strast”, rekao je njemački predsjednik.