Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

australija

Obilne kiše ceste pretvorile u rijeke, poplavljene kuće, evakuiše se 50.000 ljudi

poplave

Poplave, jaka kiša i jaki vjetrovi doveli su do nestanka struje u 19.000 domova

Rijeke koje su nabujale nakon obilnih kiša izlile su se u utorak u dijelovima Sydneya, poplavivši kuće i ceste, a stanovnici su evakuirani.

Hitne službe do sada su uputile oko 50.000 ljudi da se evakuiraju ili da se pripreme za napuštanje domova zbog nabujalih voda u Novom Južnom Walesu, rekli su dužnosnici.

Djelatnici hitnih službi imali su 22 spašavanja od poplava u Sydneyu tokom noći, a obavljena su uz podršku 100 vojnih vojnika raspoređenih u državi.

Poplave, jaka kiša i jaki vjetrovi doveli su do nestanka struje u 19.000 domova, potvrdili su dužnosnici, prenosi AFP.

Australija se suočava s ozbiljnim klimatskim promjenama – sušama, smrtonosnim šumskim požarima, pojavama izbjeljivanja na Velikom koraljnom grebenu i poplavama koje postaju sve češće i intenzivnije kako se globalni vremenski obrasci mijenjaju.

Meteorolozi su predvidjeli da će se vremenska fronta pomaknuti prema sjeveru duž istočne obale nakon što je kiša padala u Sydneyu četiri dana.

Savezna vlada proglasila je prirodnu katastrofu u 23 poplavljena dijela Novog Južnog Walesa, osiguravajući isplatu pomoći pogođenim stanovnicima.

Mnogi stanovnici pogođeni su uzastopnim poplavama na istočnoj obali 2021. godine, a zatim ponovno u martu ove godine kada je poginulo više od 20 ljudi.