Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ništa prije 14. marta

Objavio Bild: Pojavio se dokument do kada u Njemačkoj ostaje “zaključavanje”!?

Njemački mediji spekulisali su jučer da bi njemačke vlasti mogle odlučiti da se zaključavanje produži do 1. marta

Njemačka planira produžiti do 14. marta restrikcije kako bi suzbila širenje koronavirusa, navodi se u nacrtu sporazuma u srijedu za razgovore između kancelarke Angele Merkel i čelnika 16 saveznih država.

Danas se, naime, prema pisanju Bilda, pojavio se dokument prema kojem će zaključavanje ostati na snazi do 14. marta.

Broj novih slučajeva zaraze u Njemačkoj pada, što je navelo neke regionalne lidere da traže detaljniji raspored ublažavanja lockdowna, ali raste zabrinutost zbog uticaja više zaraznih sojeva virusa, javio je Reuters.

– Imamo vrlo krhku situaciju. U drugim zemljama, poput Portugala, možemo vidjeti kako se stvari mogu brzo okrenuti – rekao je Winfried Kretschmann, premijer iz Stranke zelenih u južnoj državi Baden-Wuerttemberg, za Spiegel Online.

Nacrt dokumenta za pregovore, koji započinju danas popodne, navodi da bi frizeri mogli da otvore svoje salone pod strogim uslovima od 1. marta.

Nacrt je podložan izmjenama.

Merkel je jasno stavila do znanja da će osnovne škole i jaslice imati prioritet u bilo kojoj vrsti ublažavanja restrikcija. Nacrt sporazuma kaže da pojedine savezne države mogu odlučiti o načinu ponovnog početka nastave.

– Ako broj zaraženih bude i dalje padao, najveći prioritet će biti najmlađa djeci – rekao je Kretschmann.