Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen broj koliko muslimana živi u Rusiji

Muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram

Broj muslimana koji žive u Rusiji je dostigao 25 miliona, dok iz godine u godinu taj broj konstantno bilježi rast, rekao je predsjednik Savjeta muftija Rusije Rawil Gaynetdin u razgovoru za Anadolu Agency (AA).

Istakao je da broj muslimana u Rusiji bilježi rast prvenstveno zbog visoke stope nataliteta, kao i zbog muslimanskih doseljenika iz zemalja Centralne Azije.

Naglasio je da većina muslimana u toj zemlji živi na području moskovske regije kao i u St. Petersburgu i Yekaterinburgu, dodajući da i u regijama Tataristan, Bashkortostan i Sjeverni Kavkaz također živi veliki broj muslimana.

Napomenuo je da su muslimani autohtona zajednica u Rusiji, dodajući da je tokom historije preko 58 zajednica, naroda i etničkih grupa praktikovalo islam u toj zemlji.

“Islam je u Rusiju došao u sedmom stoljeću. Savremenici poslanika Muhammada su stigli u Rusiju 22 godine nakon njegovog preseljenja”, rekao je Gaynetdin.

“Oni su došli u grad koji je sada poznat kao Derbent, a nalazi se u južnom Dagestanu. Prvi ezan u Rusiji je proučen upravo na području Dagestana”, kazao je muftija Rusije.

Inače, većinu muslimana Rusije čine suniti hanefijske pravne škole.