Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen posljednji razgovor pilota sa kontrolorom leta

avion-kolumbija

Kolumbijske vlasti objavile su da je avionsku nesreću u Kolumbiji preživjela još jedna osoba, također brazilski fudbaler, a Brazil je proglasio u utorak trodnevnu nacionalnu žalost.

Šesti preživjeli je brazilski fudbaler Helio Hermito Zampier Neto čije je spašavanje upravo u toku, saopštio je kolumbijski Državni ured za upravljanje katastrofama (UNGRD) dodajući da nije isključeno da ima još preživjelih, prenosi Hina.

Brazil je proglasio trodnevnu žalost zbog avionske nesreće u Kolumbiji, u kojoj je poginulo više od 70 osoba, među kojima veliki dio brazilske fudbaleske ekipe Chapecoensea.

“Predsjednik Michel Temer je proglasio trodnevnu žalost”, objavio je predsjednički ured na Twitteru nakon pada aviona koji je poletio iz Sao Paula, usput se zaustavio u Boliviji i srušio u ponedjeljak navečer blizu Medellina. U avionu je bila 81 osoba.

Ostali preživjeli – fudbaleri Alan Luciano Ruschel, Marcos Danilo Padilha i Jacson Ragnar Follmann, fizioterapeut Rafael Correa Gobbato i stjuardesa Ximena Suarez nalaze se u bolnicima u blizini mjesta pada aviona.

Fudbaleri brazilskog prvoligaša Chapecoensea putovali su na prvu utakmicu finala Kupa Sudamericana, južnoameričkog ekvivalenta Lige Europe, protiv kolumbijskog Atletico Nacionala iz Medellina.

Klub Chapecoense, iz brazilske države Santa Catarin, 2014. ušao je u prvu brazilsku ligu i plasman u finale Sudamericane im je daleko najveći uspjeh u klupskoj historiji. Charter avion britanskog proizvođača British Aerospace proizveden je 1999. godine. Objavljeni su i detalji posljednjeg razgovora pilota s kontrolom leta.

Piloti su kontroli leta u Medelinu javili da imaju problema s motorom te, začuđujuće, i da im nedostaje goriva! Kontrola leta tada im je dala odobrenje za vanredno slijetanje. Ali, u 4.15 ujutro po našem vremenu kontakt kontrole i avionase gubi.

avion-kolumbija-2

Uzalud je dežurni dispečer zabrinuto ponavljao da se pilot javi. S druge strane nije bilo odgovora. Avion je već udario o šumovito nepristupačno tlo…

Mediji navode i da je u trenutku nesreće bilo izuzetno loše vrijeme s pljuskovima i gmrljavinom. Avion se pri udaru u tlo raspolovio na dva dijela.

Avion u kojem su stradali brazilski fudbaleri prije nekoliko je dana prevozio i argentinsku fudbalsku reprezentaciju na čelu s Lionelom Messijem, a prije toga i venecuelansku. Avionom je upravljala charter kompanija LaMia.

Izjava brazilskog stratega uoči tragedije ledi krv u žilama