Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

napad u turskoj

Objavljen snimak hapšenja bombašice iz Istanbula, poznat je njen identitet

hapsenje turska2 ss

Kako javlja CNN Turk, policija je objavila identitet uhapšene osobe

Turska policija uhapsila je osobu osumnjičenu za podmetanje bombe koja je jučer eksplodirala u pješačkoj zoni u centru Istanbula, usmrtivši najmanje šestero i ranivši više desetaka ljudi.

Bomba je eksplodirala jučer oko 16:20 po lokalnom vremenu u aveniji Istiklal, ulici s brojnim kafićima, restoranima, kinima i trgovinama. Prema trenutno dostupnim podacima, u eksploziji je poginulo najmanje šest osoba, a 81 je osoba ranjena, među njima dvije teško.

Kako javlja CNN Turk, policija je objavila identitet uhapšene osobe. Radi se o, kako kažu, ženi iz Sirije imena Ahlam Albashir.

Tvrde da je tokom ispitivanja priznala vezu s Kurdskom radničkom strankom. Pojavio se i snimak trenutka hapšenja.

Danas ujutro ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu izjavio je, prema izvješću državne televizije TRT, da je policija uhapsila osobu koja je podmetnula bombu. Osumnjičena je osoba povezana sa zabranjenom Kurdskom radničkom strankom (PKK), a ministar Soylu zaprijetio je osvetom, naveo je TRT.

U EU i SAD-u PKK ima status terorističke organizacije, napominje agencija dpa. Avenija Istiklal bila je meta terorističkog napada i 2016. godine, kada je bombaš samoubica ubio četvero ljudi i ranio njih 39.

Turska je vlada tada objavila da je napadač povezan s Islamskom državom, ali ona nije preuzela odgovornost, ističe dpa.