Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen snimak kako izraelski istražitelji muče palestinskog dječaka

djecak

Na internetu objavljen snimak izraelskih istražitelja koji vrše pritisak na dječaka kako bi priznao napad na doseljenika

Društvenim mrežama proširio se snimak na kojem se vidi psihološka tortura tokom ispitivanja trinaestogodišnjeg dječaka Ahmada Manasraha, kojeg su izraelske vlasti privele pod optužbom za napad na Izraelaca u doseljeničkom naselju Pisgat Ze'ev.

Na okupiranim teritorijama primjetna je velika napetost još od početka oktobra, nakon protesta u znak protivljenja protiv stalnih upada izraelskih doseljenika i njihovog skrnavljenja harema džamije Al-Aqsa pod zaštitom izraelske policije

Video pokazuje više izraelskih istražilaca koji vrše pritisak na dječaka i galame na njega kako bi ga natjerali da prizna napad, dok se dječak čini potpuno izgubljenim i plače.

Palestinski dječak više puta ponavlja da se ne sjeća šta se dogodilo, ali se na snimku vidi da istražioci uopće ne obraćaju pažnju na njegove riječi te nastavljaju vršiti pritisak na njega.

Izraelske snage su 12. oktobra otvorile vatru na dječaka Ahmada Manasraha i njegovog rođaka Hassana Khaleda Manasraha (15 godina) zbog navodnog napada na dvojicu doseljenika u izraelskom naselju Pisgat Ze'ev, sjeverno od okupiranog Jerusalema.

Dječak Ahmad je tom prilikom zadobio teške povrede, dok je njegov rođak smrtno stradao.

Kasnije su izraelski policajci priznali da je jedan doseljenik pregazio dječaka Ahmada Manasraha, kada ga je jurio automobilom.

Na okupiranim teritorijama primjetna je velika napetost još od početka oktobra, nakon protesta u znak protivljenja protiv stalnih upada izraelskih doseljenika i njihovog skrnavljenja harema džamije Al-Aqsa pod zaštitom izraelske policije.

Tokom tih sukoba poginulo je više od 70 Palestinaca u Gazi, na Zapadnoj obali i u Jerusalemu, dok je na izraelskoj strani poginulo 11 osoba i ranjeni deseci njih.