Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen snimak privođenja mladića u Splitu koji je umro (VIDEO)

mladic

Splićanin Tonko Vilibić (24) je umro u ponedjeljak nakon policijskog privođenja. Preminuo je od gušenja s paketićem marihuane, kojeg je pokušao progutati.

Policija mu je prišla oko 20.30 sati u Ulici 8. Mediteranskih igara kod poljudskog stadiona s namjerom utvrđivanja identiteta. Sumnjali su da ima drogu. Mladić se prepao i počeo bježati. Vrećicu sa šest grama marihuane je strpao u usta.

Nakon nekoliko minuta trojica policajaca u civilu su ga savladali i odveli ga prema policijskom vozilu. Njemu je tada pozlilo i ubrzo je umro. Kod mladića nije nađena nikakva druga droga osim ovog paketića tako da vjerovatno nije riječ o dileru. Njegove komšije potvrdili su da on nikako nije bio diler, piše 100posto.hr.

Očevici uhićenja kažu da je mladić u strahu išao progutati tu vrećicu, ali nije mogao jer su ga udarali. Uvjereni su da mu je zbog toga zapela u dušniku i da se zato ugušio.

“Pokušali su mu otvoriti usta. Bili su nasilni, udarali ga šakama. Umro je zbog policijske represije”, tvrde očevici.

Nesretni Tonko je živio u Ulici Marina Getaldića u splitskom kvartu Split 3. Njegova poznanica ispričala nam je da je od rođenja živio tamo s roditeljima i mlađim bratom.

“Bio je normalan dečko, pristojan i uredan. Niti propalitet niti narkoman. Majka mu je medicinska sestra, a tata je bio keramičar. Pomagali su babi i djedu na selu, radili vrt. Normalna porodica”, rekla je.

Tonko je posljednje dvije godine radio na brodu. Sada je taman došao s broda, ali je ubrzo opet trebao natrag na more.

“Svi smo u šoku. Ne želimo da se ovo zataška. Trebali su ga odvesti na policiju da mu se sudi, a ne tako. Zgroženi smo ponašanjem policije. To je sve sramotno i jako tužno”, rekla je djevojka koja je medijima ustupila video koji je snimila.

Policija tvrdi da su ga službenici čim mu je pozlilo odmah polegli na pod, skinuli mu sredstva za vezivanje te mu zajedno s građanima koji su se zatekli na mjestu događaja pružili pomoć. Istodobno je pozvana i Hitna pomoć, koja je ubrzo stigla na mjesto događaja i nastavila s pružanjem pomoći, a zatim su ga odveli u bolnicu. Ali, nije mu bilo spasa.

“Postupanje policijskih službenika od trenutka uhićenja i stavljanja sredstava za vezivanje, do trenutka kada je osobi pozlilo i kada su mu skinuta sredstva za vezivanje trajalo je dvije minute”, priopćili su iz PU splitsko-dalmatinske. Je li postupanje bilo u skladu s ovlastima, provjeravat će se i s razine MUP-a.