Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljen snimak ruskog napada na ISIL

napad sirija

Isti dan kad je gornji dom ruskog parlamenta odobrio raspoređivanje trupa u Siriji, provedeni su i prvi vazdušni napadu na položaje ISIL-a u toj zemlji. Rusko ministarstvo odbrane objavilo je video koji prikazuje napad vojne letjelice na ISIL u Siriji.

Moskva je poručila da je u srijedu pogođeno najmanje osam ciljeva, te da je koordinacijski centar u planinama potpuno unšten.

Ukupno 20 borbenih letova provele su ruske snage u srijedu, isti dan ga je gornji dom parlamenta odobrio raspoređivanje trupa u Siriji na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Iz ruskog ministarstva poručili su da su ciljevi bili vojna oprema, komunikacijski centri, te skladišta oružja i goriva koji pripadaju teroristima IS-a, piše RT.

Video koji je objavljen snimljen je kamerom koja je bila smještena na jednom od aviona, a u ministarstvu su naglasil da su u operaciji izbjegavani civilni objekti.

U vazdušnim napadima koje je Rusija u srijedu izvršila u Siriji, poginulo je najmanje 36 civila, uključujući petoro djece, saopćila je za agenciju AFP glavna sirijska opoziciona grupa.

– U ruskim napadima u pokrajini Homs, ubijeno je najmanje 36 nedužnih ljudi, koji su se borili protiv ekstremizma – tvrdi lider opozicione Nacionalne koalicije, Haled Hoja.

Sirijska opozicija navodi da je dobila imena žrtava i očekuje izvještaje iz drugih dijelova zemlje.

Kako je rekao pres sekretar ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, glavni zadatak ruskog vazduhoplovstva u Siriji je borba protiv terorizma i podrška legitimnim sirijskim vlastima u antiterorističkim naporima.

Peskov je naglasio da će Rusija biti jedina koja u operaciji protiv “Islamske države” učestvuje na zakonit način, a na molbu legitimnih vlasti Sirije.