Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Američki predsjednik

Objavljen transkript razgovora: Trump tražio od Zelenskog da “provjeri” Bidena

trump

Početne reakcije na transkript telefonskog raagovora dvojice čelnika naglašavaju duboke podiele između dvije stranke

Grubi transkript telefonskog razgovora između američkog predsjednika Donalda Trumpa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog koji je u srijedu objavila Bijela kuća pokazuje da je Trump tražio od ukrajinskog čelnika da “provjeri” predsjedničkog kandidata Demokratske stranke Joa Bidena.

Telefonski razgovor od 25. jula u središtu je istrage Zastupničkog doma koju su inicirali Demokrati radi opoziva predsjednika Trumpa.

Trump je u više navrata tražio od Zelenskog, novog predsjednika te istočnoevropske zemlje, da sarađuje s američkim državnim tužiocem Williamom Broom i Rudyjem Giulianijem, Trumpovim ličnim advokatom. U jednom trenutku tokom razgovora sa Zelenskim Trump je rekao: “Zamolio bih vas za uslugu”.

Početne reakcije na transkript telefonskog raagovora dvojice čelnika naglašavaju duboke podiele između dvije stranke. Demokrati tvrde da je razgovor prerastao u “traženje iznude” od stranog čelnika, dok Trump i ogromna većina Republikanaca odbacuju to kao “bezvrijedan” razgovor, prenosi Associated Press.