Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sukobi se nastavljaju

Objavljen video: “Ovo je dokaz da teroristi Hamasa dovode taoce u bolnicu Al Shifa”

hamas taoci bolnica
Foto: Screenshot/X

BBC nije uspio provjeriti video koji su u nedjelju predstavile Izraelske odbrambene snage (IDF) na brifingu za novinare

Izraelska vojska objavila je snimke za koje tvrde da pokazuju kako su taoci odvedeni u najveću bolnicu u Gazi, Al-Shifu, nakon smrtonosnih napada militanata Hamasa 7. oktobra.

Vojni glasnogovornik rekao je da je jedan od njih – vojnik – ondje ubijen.

“Kaplar Noa Marciano, 19, ubijen je nakon što je prebačen u bolnicu al-Shifa s lakšim povredama”, rekao je.

Pronađen tunel

Izrael je rekao da je tunel pronađen na mjestu za koje tvrdi da je bio komandni centar Hamasa. Hamas to negira.

BBC nije uspio provjeriti video koji su u nedjelju predstavile Izraelske odbrambene snage (IDF) na brifingu za novinare.

SAD je također rekao da ima obavještajne podatke da je Hamas koristio bolnice u Pojasu Gaze, uključujući Al-Shifu, kao komandne centre i skladišta oružja.

Izrael je citirao američke obavještajne službe kako bi potkrijepio svoju tvrdnju o postojanju glavnog štaba u kompleksu, ali to što Amerikanci koriste izraz “čvor” može sugerirati manju operaciju.

Izrael vjeruje da je to vjerodostojan slučaj i želi prezentirati dokaze kada ih nađe.

Dok su izraelski saveznici podržali njegovu vojnu kampanju odmazde, za koju kažu da je usmjerena na eliminaciju Hamasa, izrazili su veliku nelagodu zbog danaka koji ofanziva ima na civilima.

U Gazi ubijeno više od 12.300 ljudi

Ministarstvo zdravstva koje vodi Hamas kaže da je broj umrlih u Gazi od tada dosegnuo 12.300. Strahuje se da je više od 2000 ljudi zatrpano pod ruševinama.

Vlada izraelskog premijera Benjamina Netanyahua također je pod pritiskom porodica talaca. Žele da učini više kako bi oslobodio one koje drži Hamas.

Kako navodi Jutarnji, u subotu su demonstranti, koji pozivaju izraelsku vladu da kao prioritet stavi oslobađanje talaca, pješačili od Tel Aviva do Jeruzalema prije nego su održali proteste ispred Netanyahuove rezidencije.

Međutim, premijer kaže da je njegov prvi cilj rata uništiti Hamas; drugi da vrati taoce; a treći za uklanjanje prijetnje iz Gaze.