Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena fotografija migranta koji je ubio radnicu centra za azil u Švedskoj

Alexandra-Mezher-s_3558865b

‘Dječak’ iz Somalije visok oko 180 centimetara optužen za ubistvo mlade Alexandre Mezher (22) u prihvatilištu u švedskom gradu Mölndal pojavio se danas na saslušanju.

Youssafa Khaliifa Nuura (15) u sudnici u Göteborgu pratio je njegov prevoditelj.

Alexandru Mezher više je puta ubo nožem dok je pokušavala prekinuti svađu u prihvatilištu gdje su smještena djeca od 14 do 17 godina koja su u Evropu stigla bez roditelja.

Umrla je spašavajući život drugom migrantu na kojeg je Khaliif Nuur navalio nožem, kazao je izvor iz policije.

somalijac ubica

Švedski tužitelji priznali su kako ne znaju je li Khaliif Nuur, koji navodno ima 15 godina, njegov pravi identitet.

Mezher je jednom prilikom upozorila svoju majku da u prihvatilištu brine za ‘velike i snažne dečke’ koji imaju i do 24 godine.

Naime, ‘dječji’ zahtjevi za azil u Švedskoj najbrže se obrađuju, pa zato neki odrasli muškarci lažu i govore da su tinejdžeri, piše Daily Mail.

I Khaliif Nuur izgledao je kao da ima više od 15 godina.

Upitan želi li nešto reći u svoju odbranu, njegov advokat Nicklas Unger je kazao: – Moj klijent ne želi ništa komentirati što se tiče optužbe.

Saslušanje se nastavilo iza zatvorenih vrata, a optuženi će ostati u pritvoru do 11. februara.

Tužiteljica Linda Viking kazala je kako je osumnjičeni kazao da ima 15 i da će mu tako biti i suđeno.

– Međutim, provjeravamo njegov datum rođenja i ime kako bismo se uvjerili da su podaci tačni – kazala je i dodala kako je mladić stigao u Švedsku prošlog ljeta.

Izvor blizak istrazi za Daily Mail komentirao je kako je Youssaf Khaliif Nuur stariji od 15.

– Možete vidjeti brkove i bradu na njegovom licu. Obrijan je, ali svejedno se vidi. Mislim da ima između 16 i 20. Dolazi iz Somalije. Otišao je iz Afrike prije godinu dana, a tek je nedavno stigao u Švedsku. Somalijski priča vrlo dobro – kazao je.

Izvor je odbacio bilo kakve sumnje da je ubistvo bilo seksualno motivirano. Dodao je kako se osumnjičeni žalio noć prije da se ne osjeća dobro i kako nije uopće spavao u noći prije napada.

Sumnja se kako Nuur ima psihičkih problema te da je imao živčani slom nekoliko sati prije ubistva kao posljedicu traume iz prošlosti i žalio se da čuje ‘glasove u glavi’.

Tinejdžer se trenutno nalazi u psihijatrijskoj bolnici u predgrađu Göteborga.