Radio Slobodna Evropa

Objavljena nova saznanja o “Putinovoj palati” vrijednoj 1,35 milijardi dolara (VIDEO)

Navode o tom kompleksu prvi je iznio biznismen uzbunjivač Sergej Kolesnikov 2010. godine. Novi detalji o raskošnom projektu isplivali su narednih godina

Prošlog mjeseca, Fondacija za borbu protiv korupcije uhapšenog ruskog opozicionog političara Alekseja Navaljnog objavila je video u kojem je detaljno prikazan rezidencijalni kompleks na crnomorskoj obali vredan 1,35 milijardi dolara, koji je navodno izgrađen da ga koristi predsednik Vladimir Putin. Navalnijev tim ogromni projekat nazvao je “najvećom korupcijom na svijetu”, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Video je pregledan više od 100 miliona puta, a gnjev koji je izazvao pokretački je faktor protesta koji su zahvatili Rusiju od povratka Navaljnog iz Njemačke u januaru, poslije liječenja od skoro fatalnog trovanja nervnim agensom za koje krivi Putina.

Navode o tom kompleksu prvi je iznio biznismen uzbunjivač Sergej Kolesnikov 2010. godine. Novi detalji o raskošnom projektu isplivali su narednih godina.

Putin je 25. januara negirao da su on ili njegova porodica vlasnici takozvane palate, mada se u videu Navaljnovog tvrdi samo da su kompleks napravili “prijatelji” predsjednika da ga on koristi. Nekoliko dana kasnije, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da ni Putin ni njegova porodica “nemaju ništa” s crnomorskim kompleksom. Dugogodišnji Putinov prijatelj Arkadij Rotenberg, čija je građevinska kompanija uključena u mnoge državne infrastrukturne projekte, iznenada je 30. januara objavio da je on vlasnik imanja.

Ruski servis RSE-a došao je do dokumenata koji potvrđuju da je kompanija, koja je radila na desetinama vladinih projekata – uključujući instaliranje bezbjednih komunikacija u Kremlju i razvoj i sprovođenje sistema za elektronsko glasanje u zemlji – učestvovala u opremanju kompleksa koji se nalazi u blizini naselja Praskovejevka, južno od ljetovališta Galendžik u Krasnodarskoj pokrajini.

Preduzeće, čijim se akcijama trguje na berzi i koje je dio finansijske grupe Sistema, u godišnjem izvještaju podnijetom 2012. navelo je da je prethodne godine izvodilo radove u Kremlju, hotelu Dagomis i zdravstvenoj ustanovi Rus u vlasništvu predsednička administracija, zgradi gradske uprave Moskve, sjedištu ruske vlade i brojnim drugim istaknutim državnim objektima.

Firma je instalirala sigurne komunikacije za kancelariju gradonačelnika Moskve i sigurnu konferencijsku sobu u sjedištu ruske vlade, poznatom kao Bijela kuća, navodi se u godišnjem izvještaju. Takođe je razvila bezbjednosni prostor oko zgrade predsjedničke administracije na moskovskom Starom trgu, što su kritikovali lokalni borci za očuvanje istorijskog naslijeđa.

Predstavnici Saturna nisu odgovorili na više upita za komentar za ovaj tekst.

Prema dokumentu, Saturn je takođe radio na “Pansionu” – na ruskom jeziku “Pansionat”, napisanom velikim prvim slovom, u Praskovejevki. Projekat “Putinova palata” pominjan je pod tim terminom u brojnim dokumentima, uključujući tlocrte predstavljene u Navaljnovom videu i vladinu listu objekata civilne avijacije koja uključuje heliodrom kompleksa.

“Pansion” u Praskovejevki

U intervjuu za Komersant 2011. godine, šef kabineta predsednika Vladimir Kožin se takođe osvrnuo na “Pansionat” u Praskovejevki, rekavši da je izgrađen “privatnim ulaganjima”. Kožin je, međutim, spomenuo da se hotel Dagomis i banja Rus rekonstruišu o državnom trošku u okviru priprema za Zimske olimpijske igre 2014. u Sočiju. Saturnov dokument ukazuje da je to preduzeće tada radilo na sve tri lokacije.

Dokumenti takođe ukazuju da je gotovo celokupno poslovanje Saturna obavljano na osnovu državnih ugovora.

Postoji još jedna firma pod nazivom MTU Saturn, koja je registrovana na istoj moskovskoj adresi kao i Saturn. Prema poslovnoj bazi podataka Kontur.fokus, MTU Saturn je u vlasništvu Saturna i preduzeća RTI Sistemi. Generalni direktor MTU Saturna Vjačeslav Lozinski rekao je za RSE da njegova kompanija nije podružnica Saturna, već da postoji “paralelno”.

“Nikada nismo radili u Praskovejevki”, rekao je on.

Sajt MTU Saturna, međutim, pokazuje značajno preklapanje u poslovima i klijentima dvije firme.

“Većina naših porudžbina radi se za Federalnu službu zaštite, Federalnu službu bezbjednosti, Ministarstvo odbrane, Odjeljenje predsedničke administracije za posebne programe, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo za vanredne situacije, predsjedničku administraciju i druge bezbednosne agencije”, navodi se na sajtu MTU Saturna. Federalna služba zaštite (FSO) čuva vladine objekte i visoke zvaničnike, uključujući njihova prebivališta.

MTU Saturn prijavio je da je instalirao bezbedan sistem komunikacija u Kremlju.

U godišnjem izveštaju Saturna navodi se da je firma obavljala bezbednosne poslove u gotovo svim glavnim objektima federalne vlade, “praveći za njih telekomunikacione i bezbjednosne sisteme”.

Da je Putin provodio vrijeme u kompleksu Praskovejevka, objekat bi morao da ima sigurne komunikacije i bezbjednosni sistema visokog nivoa kakve Saturn i MTU Saturn redovno instaliraju u vladine zgrade.

Samo jedna od mnogih?

Saturn je 2007. obilježio 50. godišnjicu. Ta kompanija je prvobitno bila dio istraživačke i proizvodne korporacije Kaskad, preduzeća iz sovjetske ere koje još postoji i specijalizovano je za radio i druge komunikacione sisteme, kao i za rješenja za kompjuterizovani menadžment. Firma je kreirala sisteme komunikacija i upravljanja za ruske strateške raketne snage. Krajem 80-ih, Saturn je razvio i sproveo sistem državne lutrije.

Finansijska grupa Sistema je 2005. godine preuzela Saturn i MTU Saturn.

Nikolaj Zajcev, koji je bio generalni direktor MTU Saturna do 2018. godine, rekao je u intervjuu 2007. “nedavno… smo dodali radove u rezidencijama šefa države, kako u Kremlju, tako i na nekoliko drugih lokacija”.

Bivši potpredsjednik vlade i opozicioni političar Boris Njemcov – koji je ubijen u blizini Kremlja 2015. godine – 2012. godine objavio je izvještaj pod nazivom “Život roba na galiji”, u kojem je navedeno 20 rezidencija za koja je vjerovao da su na raspolaganju Putinu. Najmanje četiri imanja u izvještaju Njemcova, uključujući kompleks Praskovejevka, takođe se pojavljuju u Saturnovom godišnjem izvještaju za 2012. godinu.