Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljena posljednja poruka pilota koji se avionom zabio u planinu

Andreas Lubitz

Dvadesetak dana uoči prve godišnjice obaranja Airbusa A320 njemačkog avioprijevoznika Germanwingsa, koji se sa 149 putnika i članova posade zabio u francuske Alpe, procurio je sadržaj jednog od posljednjih emailova koji je poslao kopilot Andreas Lubitz (27), za kojeg se vjeruje da je namjerno srušio avion.

– Strah me da ću postati slijep, ne mogu izbaciti to iz misli, napisao je između ostalog Lubitz u emailu koji je dva tjedna prije fatalnog leta poslao svom doktoru. Nakon tragedije se ispostavilo da je kopilot patio od depresije i problema s vidom te da je strahovao da će zbog toga izgubiti posao.

U emailu je također napisao da se šopao antidepresivom mirtazapinom, koji se koristi i kao tableta za spavanje. Dodao je da ga pojačana doza tog lijeka čini rastrojenim te da ima napadaje panike zbog oslabljelog vida.

Doktoru se požalio i da osjeća povišen očni pritisak. “Da nema problema s očima, sve bi bilo u redu”, napisao je.

Kasnije je otkriveno da je Lubitz u razdoblju od pet godina prije kobnog leta kontaktirao s više od 40 liječnika. Nekoliko godina prije obaranja aviona bio je na rubu samoubistva zbog depresije.

Očekuje se da će konačno izvještaj francuskih istražitelja o padu aviona na letu iz Barcelone za Düsseldorf biti objavljeno za sedam dana.

Bild je, inače, otkrio i da su istražitelji dva dana nakon tragedije stupili u kontakt s njegovim psihijatrom, čija je prva rečenica navodno glasila:

“Samo mi nemojte reći da je letio avionom”.