Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljene fotografije napadača na džamiju u Kanadi (FOTO)

Alexander Bissonnette
Alexander Bissonnette

Napadač na džamiju u Quebecu, Alexander Bissonnette (27), zadržan je u pritvoru dok je drugi osumnjičeni Mohammed Belkhadir pušten na slobodu i smatra se svjedokom, saopštile su kanadske vlasti.

Osumnjičeni za nedjeljni napad u džamiji u Quebecu u kojemu je ubijeno šest ljudi, a 19 ranjeno u ponedjeljak je optužen po šest tačaka za teška ubistva i pet tačaka za pokušaje ubistava.

Osumnjičeni Bissonnette bio je prisutan u sudnici quebeškoga suda, objavila je policija na Twitteru.

Bissonnette je student Univerziteta Liaval, a policiji je rekao da se osjeća krivim, te da će izvršiti samoubistvo. Britanski mediji objavili su njegove fotografije s Facebooka.

– Bio je naoružan i govorio je o onome što je učinio, činilo se da želi sarađivati. Osumnjičeni je rekao da čeka policiju – izjavio je inspektor Denis Turcotte.

Međutim, ipak je došlo do potjere, a policija je pratila osumnjičenog do mosta udaljenog 20 kilometara istočno od grada. Nakon toga se predao, a policija je u njegovom automobilu pronašla oružje.

– Policija smatra da se radi o ‘usamljenom vuku’ koji je izvršio napad – rekao je za Reuters izvor blizak istrazi.

Bissonnetteova kuća je pretražena, a njegova stranica na Facebooku je izbrisana. Ipak, zna se da je pratio američkog predsjednika Donalda Trumpa, te francusku političarku Marine Le Pen.