velika izlaznost

Objavljene prve projekcije rezultata izbora u Mađarskoj, Orban blizu pobjedi

orban tw

Optužen od strane Brisela za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tokom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva

Mađari su u velikom broju izašli na parlamentarne izbore na kojima se konzervativni premijer Viktor Orban nada osvojiti četvrti uzastopni mandat.

Prema prvim projekcijama, to bi mu trebalo i uspjeti.

Endre Hann, direktor Median istraživanja javnog mnijenja, u emisiji RTL Kluba nakon zatvaranja birališta govorio je o mogućim izbornim rezultatima. Prema istraživanjima Mediana, Orbanov Fidesz može se nadati 121 osvojenom mjestu u parlamentu, dok bi opoziciji išlo 77 mjesta.

To bi značilo prilično uvjerljivu pobjedu Orbana, ali ipak ne dvotrećinsku. Za parlamentarnu većinu je potrebno imati minimalno 100 mandata.

Pravih izlaznih anketa u Mađarskoj nema.

Suočavajući se s Orbanom, šest opozicionih stranaka dogovorilo je savez bez presedana kako bi svrgnuli s vlasti 58-godišnjeg čelnika.

Optužen od strane Brisela za višestruke napade na vladavinu prava, Orban je tokom 12 godina gušio pravosuđe i medije dok je zagovarao ultrakonzervativnu viziju društva.

Birališta su zatvorena u 19 sati nakon velikih gužvi – odaziv je bio 67.8 posto pola sata prije zatvaranja, što je brojka vrlo blizu one iz 2018. godine.

Većina ispitivanja javnog mnijenja davala je prednost Fideszu, vladajućoj stranci, ali bitka nikada nije bila tako blizu i analitičari ostaju oprezni. Odjeven u crni sako, Orban je sa suprugom Aniko Levai glasao rano ujutro u školi u predgrađu Budimpešte, obećavajući “veliku pobjedu”.

Opozicioni čelnik Peter Marki-Zay, katolik i otac sedmero djece, ubacio je svoj glasački listić u glasačku kutiju sa svojom porodicom, nakon što je prisustvovao misi u svom gradu Hodmezovasarhelyu na jugoistoku zemlje.

Iako se i dalje nada pobjedi, 49-godišnji konzervativni gradonačelnik Marki-Zay osudio je “nepoštene i nemoguće uvjete” koji imaju za cilj omogućiti njegovom suparniku da “zauvijek ostane na vlasti”.

Glasanje je održano prvi put pod nadzorom više od 200 međunarodnih promatrača. Vladajući Fidesz i opozicioni  savez također su rasporedili na hiljade  promatrača dobrovoljaca, prenosi Index.