Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

vatra je progutala sve

Objavljene snimke napravljene dronom: Grčko ostrvo Eubeja izgleda jezivo

New Project – 2021-08-09T195441.269

Objavljene su satelitske snimke i snimke dronom koje pokazuju razmjere užasa

Vatrogasci nisu uspjeli staviti pod kontrolu šumski požar na grčkome otoku Eubeji, a hitne službe diljem zemlje i dalje se žestoko bore s više od deset požara.

Po izvještajima televizije vatrogasne jedinice, vojska i dobrovoljci ne uspijevaju nastaviti borbu s požarom koji bjesni u obalnome gradu Pefki.

Objavljene su satelitske snimke i snimke dronom koje pokazuju razmjere užasa.

Volonteri su odvezli starije osobe do obale, gdje će brodicama biti prebačene na sigurno. Ostali do obale u strahu i očaju dovode svoje ljubimce, uglavnom mačke i pse. Požar je zahvatio i zapalio brojne kuće i drveće, a mještani pokušavaju posjeći stabla da bi spriječili širenje plamena.

Grčka televizija Skai izvještava da satima nigdje nisu viđeni kanaderi.

Gusti dim prekriva čitavu regiju, dok jugoistočni vjetar raspiruje vatru prema sjevernome vrhu drugoga po veličini grčkog otoka.

Na Eubeji je ove sezone već bilo nekoliko velikih požara koji su se protezali u širinu i do sedam kilometara. Velika većina stanovnika je evakuirana. No mnogi su se žalili da su prepušteni na milost i nemilost sudbini jer je gašenje požara počelo tek u nedjelju.

“Sami smo. Bliži nam se kraj”, rekao je za Skai Giannis Kotzias, gradonačelnik ugroženoga grada Istiaia na sjeveru Eubeje. Većina stanovnika vjeruje da su ostavljeni jer su vatrogasni avioni fokusirani na područja oko Atine. No grčki dužnosnici brane svoje odluke, pozivajući se na ograničena sredstva.

“Nismo mogli biti istovremeno posvuda. Zamislite samo šta bi se dogodilo da su se požari koji su buknuli sjeverno od Atine proširili na gusto naseljena područja”, komentirao je jedan vatrogasac.

Po nekim izvještajima, stanje se sjeverno od Atine u nedjelju stabiliziralo, a vatrogasne ekipe su izvijestile da su uspjele ugasiti neke manje požare.