Globus

ukrajinska vojska

Objavljeni novi podaci o ruskim gubicima, tvrdi se da je poginulo 14.200 vojnika

18/03/2022
Foto: Twitter

Generalštab je objavio podatke o gubicima ruske vojske za period od 24. februara do 18. marta

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine je objavio da je u ratu poginulo oko 14.200 ruskih vojnika.

Generalštab je objavio podatke o gubicima ruske vojske za period od 24. februara do 18. marta. Istaknuto je da je ubijeno 14.200 vojnika ruske vojske koja je napala Ukrajinu.

Saopćeno je i da su uništena 93 aviona, 112 helikoptera, 450 tenkova, 1.448 oklopnih vozila, 205 topova, 72 raketna sistema i 43 sistema protivvazdušne odbrane koji su pripadali ruskim snagama.

Britansko ministarstvo odbrane objavilo da je su ruske snage ove sedmmice postigle minimalni napredak, prenosi Sky News.

“Ukrajinske snage nastavljaju odbijati napade ruskih snaga koje su ove sedmice postigle minimalni napredak”, saopćilo je ministarstvo.

Ukrajinci nastavljaju sprječavati pokušaje Rusije da opkoli ključne gradove Kijev i Mikolajiv, navode. Međutim, Harkiv, Černihiv i Mariupolj su i dalje okruženi ruskim snagama i podvrgnuti teškom granatiranju.

Rat Rusije i Ukrajine izazvao je široku međunarodnu osudu, doveo do finansijskih ograničenja Moskvi i podstakao egzodus globalnih kompanija iz Rusije.

Najmanje 780 civila je ubijeno, a 1.252 ranjeno u Ukrajini od početka rata, prema podacima Ujedinjenih nacija. Više od 3,16 miliona ljudi je izbjeglo u susjedne zemlje, prema podacima UN-ove agencije za izbjeglice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.