Globus

Srbija

Objavljeni novi snimci nasilja nad djevojčicom, roditelje će kazniti sa 1.600 KM (VIDEO)

17/09/2019

Što se tiče nasilnih djevojčica, zvanična odluka o njihovoj sudbini još nije donijeta niti poznata javnosti, ali tumačeći zakon, nema sumnje da ih čeka isključenje iz škole

Nasilnice iz Barajeva u Srbiji, koje su se brutalno iživljavale nad vršnjakinjom (15), najvjerovatnije čeka isključenje iz škole, a njihove roditelje novčana kazna do 100.000 dinara (oko 1.600 KM).

Podsjetimo, još jedan slučaj vršnjačkog nasilja uznemirio je javnost u petak, kada je na društvenim mrežama osvanuo jeziv snimak dvije devojčice koje šamaraju i maltretiraju treću, znatno sitniju.

Jedna od batinašica, kao i djevojčica koja je pretrpjela nasilje, i to ko zna koliko puta, jer je naknado objavljeno još snimaka na kojima prima šamare – učenice su Srednje škole Barajevo.

Druga grubijanka pohađa jednu od zvezdarskih srednjih škola, prenijeli su mediji, a na mrežama se može naći i informacija da boravi u učeničkom domu.

Prema Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja ukoliko je učenik nasilan prema vršnjacima, kazna prijeti i roditeljima, odnosno starateljima, a iznosi između 5.000 i 100.000 dinara, javljaju srbijanski mediji.

Što se tiče nasilnih djevojčica, zvanična odluka o njihovoj sudbini još nije donijeta niti poznata javnosti, ali tumačeći zakon, nema sumnje da ih čeka isključenje iz škole.

“Za težu povredu obaveza učenika, vaspitno-disciplinska mera – ukor direktora i ukor nastavničkog veća, a za učenika srednje škole i isključenje učenika iz škole, odnosno škole sa domom; (…) za učinjenu povredu zabrane iz čl. 110-112. ovog zakona, vaspitno-disciplinska mera: ukor direktora ili ukor nastavničkog veća; za učenika srednje škole – isključenje učenika iz škole, odnosno škole sa domom”, navodi se u članu 86 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Konkretno, zabrane iz članova 110-112 odnose se na diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje, zanemarivanje, povredu ugleda, časti i dostojanstva.

Kada se maloljetan učenik ogluši o ove zabrane, kao što je sada slučaj, škola odmah, a najkasnije narednog radnog dana obavještava roditelja, odnosno drugog zakonskog zastupnika i uključuje ga u odgovarajući postupak.

Zakon kaže i sljedeće: “Nastavničko veće donosi odluku o vaspitno-disciplinskoj meri isključenja učenika iz srednje škole, a direktor rešenje o isključenju učenika iz škole.

Vaspitno-disciplinski postupak okončava se, nakon vođenja pojačanog vaspitnog rada sa učenikom, donošenjem rješenja u roku od 30 dana od dana pokretanja. Prije donošenja rešenja moraju se utvrditi sve činjenice koje su od značaja za odlučivanje.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.