Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Objavljeni prvi snimci ispitivanja zarobljenih turskih vojnika

ispitivanje

U medijima i na društvenim mrežama pojavile su se prve snimke i fotografije procesa “ispitivanja” nad turskim generalom Akinom Ozturkom, koji je prvotno optužen za planiranje puča, ali i nad svima za koje se mislilo da su sudjelovali u vojnom udaru.

Fotografije pokazuju osumnjičenog generala s nekoliko težih ozljeda glave i torza. Već nekoliko dana traje čistka koja je krenula tokom vikenda, s dužnosti je smijenjeno 8777 ljudi, uključujući 7899 policajaca i pripadnika snaga sigurnosti, zbog sumnje u povezanost s propalim vojnim udarom.

Nekoliko snimki i fotografija prikazuju svo nasilje kojim su pristalice Erdogana nasrnule na pučiste.

Turske vlasti formalno su podigle optužnice protiv 99 vojnih generala od oko 360 oficira sa ovim činom, zbog njihove navodne uloge u pokušaju vojnog udara prošle sedmice, rekli su danas turski zvaničnici.

Ovi izvori navode da će još 14 generala ostati u pritvoru.

Turske vlasti u posljednjih nekoliko dana sprovode masovne smjene i hapšenja u vojsci, policiji, državnim službama i obrazovnom sistemu.

ImageHandler

Do sada je uhapšeno, smijenjeno ili suspendovano više od 50.000 ljudi.

Zvaničnici EU rekli su da sve ukazuje na to da su spiskovi nepodobnih već bili sastavljeni i da je pokušaj vojnog udara iskorišten kao povod da se stupi u akciju protiv tih ljudi.

Turski Visoki odbor za obrazovanje u međuvremenu je zabranio danas do daljeg svim akademicima da putuju u inostranstvo, prenio je državni servis TRT.

Mjera je uvedena nakon pokušaja vojnog udara prošle sedmice. U izvještaju nije navedeno više detalja o zabrani.

Odbor je juče naredio da svih 1.577 dekana sa univeriteta širom Turske podnesu ostavke, a Ministarstvo obrazovanja poništilo je dozvole za rad 21.000 nastavnika koji rade u privatnim institucijama.