Objavljeni transkripti razgovora Clintona i Blaira: Miloševića neću ubiti

crop_3514848

Novoobjavljeni transkripti razgovora koje su britanski premijer Tony Blair i američki predsjednik Bill Clinton vodili u drugoj polovici devedesetih godina otkrivaju prilično blizak odnos dvojice svjetskih lidera, piše NY Times.

U seriji privatnih poziva njih dvojica razgovaraju o iznenadnoj smrti britanske princeze Diane, o Clintonovoj aferi s gospođicom Monicom Lewinsky i njegovoj drugoj kampanji za ulazak u Bijelu kuću.

Transkripti dokazuju kako su dvojica političara vrlo brzo i jednostavno razvila prijateljski odnos. Jednom prilikom Clinton se Blairu pohvalio kako njegova kći Chelsea namjerava postati doktorica. Pričali su i o filmu Spašavanje vojnika Ryana, ali i o ručku koji je američkom predsjedniku poslužio njegov ruski kolega Boris Jeljcin.

Britanskom premijeru Clinton je ponudio pomoć oko čuvanja bebe, kada je Blair dobio sina, a drugom prilikom prvi čovjek Amerike prekinuo je razgovor jer je morao odvesti psa u šetnju.

Ipak, većina njihovih telefonskih kontakata bila je ozbiljnijeg karaktera. Razgovarali su o budućem američkom predjedniku Bushu, kojega je njegov prethodnik nazvao nesposobnim za tu važnu funkciju.

Raspravaljali su o nemirima u Sjevernoj Irskoj, ratu u Iraku, ali i o situaciji na Balkanu, odnosno o ratu na Kosovu tijekom 1999. godine.

Američki predsjednik odbacio je mogućnost ubistva Slobodana Miloševića, kojega je usporedio s iračkim diktatorom Saddamom Husseinom. Clinton je tokom NATO bombardiranja bio otvoren za postizanje sporazuma koji bi ostavio Slobodana Miloševića na vlasti, ali je bio sumnjičav oko slanja kopnenih trupa na Kosovo jer se plašio da bi to pogoršalo već postojeće tenzije s Moskvom.

“Kada je riječ o opciji slanja trupa, što ćemo do vraga raditi s Rusijom ako to dovede do sloma naših odnosa”, izjavio je je Clinton prije sedamnaest godina.

Sve objavljene transkripte možete pogledati OVDJE