Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bolesni monarh

Objavljeno u kojem je stadiju rak koji je otkriven kod kralja Charlesa

kralj charles
Foto: Pixsell

Sunak je rekao da je “šokiran i tužan” zbog vijesti o obolijevanju monarha

Rak kralju Charlesa otkriven je u ranoj fazi i kompletna zemlja se nada da će se moći potpuno oporaviti, izjavio je britanski premijer Rishi Sunak u utorak, dok su iz svijeta stizale poruke podrške čelnika 75-godišnjem monarhu.

Buckinghamska palata u ponedjeljak je otkrila da Charles, koji boravi na tronu manje od 18 mjeseci nakon smrti majke, kraljice Elizabete boluje od “jednog oblika raka” i da će odgoditi javne angažmane kako bi se podvrgao liječenju.

Stiže i princ Harry

Charlesov mlađi sin, princ Harry, otuđen od kraljevske porodice, uskoro treba da stigne u Britaniju, a očekuje se da će njegov stariji brat, prestolonasljednik princ William, istupiti da ispuni neke od kraljevih dužnosti.

Sunak je rekao da je “šokiran i tužan” zbog vijesti o obolijevanju monarha.

– Sve naše misli su sa njim i njegovom porodicom. Znate, nasreću, to je rano zahvaćeno – kazao je on za BBC radio.

Kralj Charles ima rak

Buckinghamska palata


Kralj Charles ima rak

Charles planira nastaviti s velikim dijelom svog privatnog rada kao monarh, uključujući sedmičnu audijenciju kod premijera i bavljenje državnim papirima, a Sunak je rekao da je u redovnom kontaktu s kraljem.

– To će se, naravno, nastaviti normalno, i mi ćemo nastaviti sa svime – kazao je on.

Tri noći u bolnici

Charles je u ponedjeljak proveo noć u svojoj kući Clarence House u blizini Buckinghamske palate nakon što je započeo niz ambulantnih tretmana.

Rak je otkriven kada je Charles proveo tri noći u bolnici prošlog mjeseca gdje je podvrgnut korektivnoj proceduri zbog benigno uvećane prostate. Osim što je potvrdila da nije rak prostate, palata nije dala nikakve dodatne detalje.

Iznenadna dijagnoza dominirala je britanskim novinama u utorak.

– Šok nacije kako počinje liječenje – piše u jednom naslovu u tabloidu The Sun.

To je najnoviji udarac za Charlesa tokom godinu i po dana na tronu.

Početkom prošle godine Harry je objavio autobiografiju “Spare”, koja je sadržala kompromitujuća otkrića o njegovom ocu i starijem bratu, dok je Charles također morao da se bori sa stalnim optužbama protiv svog brata princa Andrewa u vezi s pokojnim seksualnim prestupnikom Goeffryjem Epsteinom.

Harry, koji je napustio kraljevske dužnosti 2020. godine, vraća se u Britaniju iz Kalifornije gdje živi sa svojom američkom suprugom Meghan i dvoje djece nakon što je Charles njemu i njegovoj drugoj užoj porodici rekao svoju dijagnozu.

Pritisak na članove kraljevske porodice

Kraljevo otkriće o raku dolazi kada se Kate, princeza od Walesa i supruga nasljednika Williama, također oporavlja kod kuće nakon što je provela dvije sedmice u bolnici nakon planirane abdominalne operacije zbog neodređenog, ali nekancerogenog stanja.

Očekuje se da će se ona vratiti javnim dužnostima tek nakon Uskrsa, a odsustvo visokih ličnosti izvršit će pritisak na ostale članove kraljevske porodice da obave dodatne angažmane.

Charles je oduvijek želio da ima mršaviju monarhiju, ali pošto njegov mlađi brat Andrew i Harry više nisu uključeni, svi oni koji trenutno obavljaju kraljevske angažmane imaju preko 50 godina, osim Williama i Kate.

– Nakon potresa uzrokovanih smrću pokojne kraljice i kontroverzi oko vojvoda od Sussexa i Yorka (Harryja i Andrewa), nade nakon krunisanja bile su u period smirenosti i konsolidacije – piše Daily Telegraph u uvodniku.

– Bolesti se, međutim, ne mogu predvidjeti niti izbjeći, čak ni kod čovjeka koji se tako dobro brinuo o sebi. Mi, skupa s ostatkom zemlje, želimo njegovom veličanstvu brz oporavak – pišu novine, prenosi Reuters