Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemačka

Obnovljena istraga ubistva djevojčice od prije 23 godine

New Project (29)

Nakon više od 23 godine postoji velika mogućnost da se otkrije tužna sudbina moje kćeri. Počinitelj se predugo skrivao iza sviju nas

Policijski istražitelji u njemačkom gradu Grevenbroich započeli su s testiranjem više stotina muškaraca u nadi da će riješiti slučaj star 23 godine, piše BBC.

Riječ je o ubistvu 11-godišnje Claudije Ruf koja je seksualno zlostavljana i potom zadavljena u maju 1996. godine. Oteta je dok je šetala komšijinog psa u Grevenbroichu, gradu koji se nalazi nekih 40 kilometara od Kölna. Tijelo djevojčice, dijelom zapaljeno i poliveno benzinom, pronađeno je dva dana kasnije 70 kilometara od grada Grevenbroicha u kojem je živjela. Umrla je od davljenja, a počinitelj nikad nije pronađen.

Policija je sada uputila poziv najmanje 900 muškaraca u nadi da će pronaći odgovarajući DNA koji se nalazio i na mjestu gdje je djevojčica ubijena.

Prva testiranja započela su danas u deset sati u lokalnoj osnovnoj školi. Onima koji su pristali na testiranje, uzeti su brisevi sline.

Friedhelm Ruf, otac ubijene djevojčice, uputio je emotivan apel putem videa prošle sedmice:

“Nakon više od 23 godine postoji velika mogućnost da se otkrije tužna sudbina moje kćeri. Počinitelj se predugo skrivao iza sviju nas”, rekao je otac.

Glasnogovornik policije izjavio je za Bild kako je nastao veliki interes oko njihovih ponovnih napora da riješe slučaj te da su dobili na desetke dojava.

Na testiranje je pozvan i čovjek koji je u vrijeme ubojstva imao 14 godina. Jedan od onih koji su dobrovoljno pristali dati svoj DNK je i 46-godišnji Stefan Oberlies koji je za Bild rekao da je odmah prihvatio poziv.

“Nadajmo se da će krivac biti pronađen. Naravno da sam mnogo čitao o ovom strašnom slučaju”, rekao je.

Glavni istražitelj u slučaju Reinhold Jordan izjavio je njemačkim medijima da će analiza prikupljenih uzoraka trajati od četiri do osam sedmica.

Inače, još 2010. godine policija je uzela uzorke 350 muškaraca iz okolice, no ništa nije otkriveno. No, sada se u policiji nadaju da će nove metode, pomoću kojih se u rezultatima analize pojavljuju i uzorci članova rodbine, dovesti do novih saznanja.