Globus

Observer: Trump je američki Slobodan Milošević

29/12/2017

“Danas je popularno porediti Donalda Trumpa sa raznim diktatorima, ali bi najbolje poređenje bilo sa bivšim predsjednikom Jugoslavije, Slobodanom Miloševićem”, piše za “Observer” John R. Schindler, bivši analitičar agencije za Nacionalnu bezbjednost i kontraobaveštajni oficir.

Kako navodi u autorskom tekstu, poređenje Trumpa sa diktatorima je zadivljujuće s obzirom da se 45. američki predsjednik prepušta autoritarnim navikama kao što je beskrajno tvitovanje o federalnim agencijama koje mu se ne sviđaju, ili pokazuje nepoštovanje vladavine prava kada neko stoji na njegovom putu. Amerikanci nisu oduševljeni svakodnevnim flertovanjem s diktaturom i mnogi od njih nikad ne žele prihvatanje takvog ponašanja, navodi autor.

“Histerični antitrampovci odmah pominju Adolfa Hitlera, što je vrlo besmisleno poređenje. Neki više vole Benita Mussolinija, koji je kao i Trump imao izrazito apsurdnu stranu kao diktator. Noviji italijanski vođa, Silvio Berlusconi, izgleda je bolje poređenje, pošto se, kao i Tump, pohvalio svojim seksualnim osvajanjima. Međutim, Berlusconi nikad nije radio ništa osim što je dobio moć, dok Trump stalno propovjeda o njegovoj navodnoj želji da ponovo napravi Ameriku velikom. Najbolje poređenje je ono koje neće biti poznato mnogim Amerikancima, ali je ujedno i iskreno uznemirujuće. Diktator na kojeg Donald Trump najviše podsjeća je Slobodan Milošević, srpski lider koji je prije više od četvrt vijeka gurnuo Jugoslaviju sa litice”, piše Schindler, prenosi Blic.

Kako navodi, iako je Milošević bio na naslovnim stranama tokom devedesetih godina prošlog vijeka, od njegove smrti, nestao je iz zapadne svijesti, ali je “njegova sličnost sa Trumpom zapanjujuća”.

On navodi da je Trump živi televizijski showman koji živi za kameru i ne može da ostaje van društvenih medija, dok je Milošević bio bezbojan komunistički funkcioner, čovjek posvećen svojoj ženi i donekle se ponizno ponašao.

“Kao društvene ličnosti ne bi mogli da budu više različiti. Ipak, pogled na njihove političke ličnosti otkriva uznemirujuće sličnosti. Kao i Trump, Milošević se proslavio u finansijama, igrao mutne igre sa novcem drugih ljudi i prevazišao jugoslovenski sistem zbog ličnih veza. Milošević je, kao i Trump, nonšalantno koristio ljude, čak i njegove najbliže prijatelje, i odbacivao ih kada mu više nisu bili potrebni (na kraju svog režima, Milošević je ubio svog nekadašnjeg najboljeg prijatelja i mentora (Ivana Stambolića, prim. nov.)”, piše Schindler.

Autor navodi da je Milošević upropastio Srbiju baš kao što je upropastio većinu Jugoslavije, nanošivši političke, društvene i ekonomske rane.

Ističe da “nikad se nije brinuo o Srbima, samo je želio moć”, kao i da je prevario Srbe govoreći im šta hoće da čuju. “Ja ću vas zaštititi. Ja ću braniti Srbiju. Ja ću obnoviti prosperitet”, ali da ništa od toga nije bilo istinito.

“Možete razumjeti izuzetan uspon Donalda Trumpa 2015. i 2016. godine zamjenom ‘srpskog nacionalizma’ za ‘bijeli nacionalizam’, a paralele su uznemiravajuće. Trump, koji nikada nije pokazao najmanji interes za stradanje bijele radničke klase dok je gradio svoju imperiju stanova i kazina, iznenada se ponovo pronašao kao njen šampion. Navodio je ljutim i otuđenim ljudima upravo dao ono što su željeli da čuju. Trump je preko noći stvorio politički pokret i misteriozno ga dovozao pravo do Bijele kuće”, piše Schindler.

Sada kada je tamo, predsjednik Trump nije uspio da ispuni svoja ogromna obećanja.

Povici “Izgraditi zid” kako bi se sačuvala aktuelna demografija Amerike su se ućutkali, dok se Trumpov populizam ispostavio u praksi kao kabinet za usluge Goldmanu Sachsu, gdje se umanjuju porezi bogatima.

U ovom trenutku, Trumpova manipulacija bijelim nacionalizmom čini se nepoštena, kao i Miloševićev srpski patriotski čin, navodi Schindler.

“Do sada je, naravno, Amerika izbjegla sudbinu Jugoslavije. Mi smo mnogo veća i bogatija zemlja, a naša ekonomija manje zabrinjavajuća nego što je jugoslavenska bila u osamdesetim. To su dobre vijesti. Loša vijest je da je Trump pustio istu grupu etnonacionalističkih crva kao i Slobodan Milošević, zbog čega bi Amerika mogla još više da počne da liči na Jugoslaviju”, navodi Schindler za “Observer”.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.