Globus

pretukao je na smrt

Očuh koji je ubio dvoipogodišnju djevojčicu nudi priznanje za manju kaznu

09/01/2020

Vesna Firulović, majka ubijene djevojčice, koja je u početku tvrdila da je Luna pala sa neobezbijeđene terase, pa čak i prikrivala Zorana, u oktobru prošle godine se nagodila sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu na kaznu od osam godina zatvora

Advokat Zorana Albića (25) iz Prahova, koji je optužen da je prošlog maja pesnicama usmrtio dvoipogodišnju Lunu Firulović, kćerku svoje partnerke Vesne, podnio je Višem javnom tužilaštvu u Negotinu, prijedlog o priznanju krivičnog djela.

Zbog toga je sudija Višeg suda juče odložila pripremno ročište, kako bi se tužilaštvo izjasnilo da li će prihvatiti sporazum.

Prema pisanju Novosti, advokat Radiša Srejić nije osporio kvalifikaciju djela, ali nije dao prijedlog o visini zatvorske kazne.

– Pravna kvalifikacija nije dovedena u pitanje, nije osporeno da je riječ o teškom ubistvu za koje je predviđena kazna od 10 do 40 godina zatvora, okrivljeni nije osporavao da je na smrt pretukao malu Lunu, ostalo je samo pitanje visine zatvorske kazne koja će mu biti izrečena – kaže Maja Atanasković, pravni zastupnik Fondacije “Tijana Jurić” i advokat Luninog oca Dragana Purića.

U Fondaciji “Tijana Jurić”, ali i u Višem javnom tužilaštvu u Negotinu navode da je jedina adekvatna kazna za ovo djelo 40 godina zatvora.

– Smatram da je ovo jedan od najtežih zločina koji se desio posljednjih godina. Daćemo sve od sebe da ovaj čovjek dobije maksimalnu moguću kaznu. Nažalost, sudi mu se po starom zakonu, a da je po novom, siguran sam da bi to bila prva doživotna kazna bez mogućnosti uslovnog otpusta. Mislim da je pravosuđe u ovom slučaju na jednom velikom ispitu, da mora da pokaže snagu, hrabrost i odlučnost da ovakvim ljudima damo do znanja da nema praštanja – kaže Igor Jurić.
I otac male Lune, Dragan Purić, koji je u srijedu prisustvovao pripremnom ročištu, navodi da je za Zorana Albića jedina moguća maksimalna kazna.

– Moju Lunu ništa ne može da vrati, ali se bar nadam da će ovo da spriječi nekog drugog da uradi isto, kao što smatram i da će on sutra ponoviti djelo ako bude u prilici – kaže Dragan Purić. Otac djevojčice koju je Albić hladnokrvno usmrtio ljut što je dijete plakalo kada se tokom noći vratio iz provoda, kaže da su mu bila pomiješana osjećanja kad je ugledao optuženog u sudnici.

– Gledajući ga tako s leđa, osetio sam bijes, strujanje adrenalina, ljutnju, sve mi se skupilo u nekoliko sekundi. Ne razumijem ni šta je Vesna vidjela na njemu lijepo, čega se plašila da ga nije spriječila da nam ubije dijete – rekao je.

Vesna Firulović, majka ubijene djevojčice, koja je u početku tvrdila da je Luna pala sa neobezbijeđene terase, pa čak i prikrivala Zorana, u oktobru prošle godine se nagodila sa Višim javnim tužilaštvom u Negotinu na kaznu od osam godina zatvora.

To je ujedno i maksimalna kazna za krivično djelo nepružanje pomoći nemoćnoj osobi, za koje se teretila. Izrečena joj je i mjera zabrane izlaska iz roditeljskog doma i sa nanogicom čeka odlazak na izdržavanje kazne.

Obdukcija, koju su obavili stručnjaci Zavoda za sudsku medicinu iz Niša, odbacila je mogućnost da je djevojčica pala sa neobezbijeđene terase u Ulici 30. septembar u Prahovu u kojoj je živjela mejsec i po sa majkom i Zoranom. Dijete je imalo višestruke povrede glave i prelome nadlaktice.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.