Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nove mjere

Od danas u Hrvatskoj za potvrdu oboljenja od COVID-19 dovoljan pozitivan brzi antigenski test

Sisak: Uvođenjem novih mjera sve više građana testira se na COVID-19
09.11.2021.,Sisak - Uvodjenjem novih mjera sve vise gradjana testira se na COVID-19.

U utorak je podijeljeno 560.000 antigenskih testova porodičnim ljekarima i drugim ljekarima primarne zdravstvene zaštit

Od danas u Hrvatskoj više nije potreban pozitivan PCR test kao dokaz da je osoba oboljela od COVID-19, već je za to dovoljan brzi test na antigen, takozvani antigenski test. U međuvremenu, sve više evropskih država prijavljuje rekordan broj infekcija, javlja Anadolu Agency (AA).

Na temelju pozitivnog brzog testa u Hrvatskoj pacijenti sada mogu dobiti certifikat koji vrijedi samo u Hrvatskoj, a ne drugdje u Europskoj uniji.

Kako pojašnjavaju iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo(HZJZ), inovacije su posljedica bržeg širenja zaraze zbog verzije omikrona, jer je kapacitet testiranja ograničen.

U utorak je podijeljeno 560.000 antigenskih testova porodičnim ljekarima i drugim ljekarima primarne zdravstvene zaštite, poput stomatologa, ginekologa i odabranih pedijatara, tako da ne moraju svi ići na punktove za koje im je potreban uput.

Istovremeno, skratili su izolaciju i karantin kako bi osigurali funkcionisanje zdravstvenog sistema i društva u cjelini. Karantin za one koji su bili u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom od sada će trajati sedam dana ako su vakcinisani ili preboljeli COVID prije više od četiri mjeseca. Karantena više nije potrebna za osobe koje su vakcinisane dodatnom dozom i one koje su imale COVID-19, a zatim su vakcinisane. Također više nije obavezna za svakoga ko je bio potpuno vakcinisan ili je imao COVID-19 prije manje od četiri mjeseca.

No, ključno je, ističu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, da se te osobe brzo testiraju prvi dan nakon bliskog kontakta, a zatim još pet do sedam dana nakon njega.

Oni koji su pozitivni na testu, koji su asimptomatski ili imaju samo blaže simptome, moraju ostati u izolaciji sedam dana samo ako su vakcinisani, ako su imali COVID-19, a zatim su vakcinisani ili su vakcinisani, a preboljeli su COVID-19 prije manje od četiri mjeseca. Inače, izolacija traje deset dana, kao i do sada.