Globus

novi zeland

Od naredne godine otvaraju granice za sve vakcinisane putnike, neće biti ni karantina

12/08/2021

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako zemlja još nije spremna za potpuno otvaranje, ali će se otvarati postupno od početka sljedeće godine

Novi Zeland planira dopustiti ulazak bez karantina vakcinisanim putnicima iz niskorizičnih zemalja od početka 2022. godine i tako ponovno otvoriti svoje granice nakon gotovo 18 mjeseci izolacije izazvane pandemijom.

Stroga granična kontrola i geografska prednost pomogli su Novom Zelandu u suzbijanju COVID-19 mnogo brže nego u gotovo svim drugim zemljama, no to je ostavilo pacifičku otočnu državu sa gotovo pet miliona stanovnika potpuno odsječenu od ostatka svijeta.

Premijerka Jacinda Ardern izjavila je u četvrtak kako zemlja još nije spremna za potpuno otvaranje, ali će se otvarati postupno od početka sljedeće godine.

“Jednostavno još nismo u mogućnosti ponovno otvoriti granice”, rekla je Ardern u govoru u kojem je iznijela planove za ponovno povezivanje Novog Zelanda sa svijetom, prenosi Reuters.

Vlada će, rekla je premijerka, razmotriti otvaranje putovanja bez karantina za vakcinisane putnike iz zemalja s niskim rizikom od prvog tromjesečja sljedeće godine.

Oni koji putuju iz zemalja sa srednjim rizikom bit će podvrgnuti samoizolaciji ili kraćem boravku u hotelu u karantinu. Oni koji dolaze iz visokorizičnih zemalja ili nisu vakcinisani će morati provesti 14 dana u karantinu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.