Globus

Pariz

Od petka zabranjuju slanje i dostavu hrane

05/11/2020

Restorani zatvoreni prema pravilima zaključavanja smiju služiti hranu za ponijeti i dostaviti, ali prefektura navodi da se noću okuplja veliki broj kupaca i dostavljača hrane, uprkos potrebi ograničavanja fizičke interakcije

Pariz će od petka zabraniti slanje i dostavu pripremljene hrane i alkohola između 22.00 i 06.00 sati po lokalnom vremenu kako bi ograničio širenje koronavirusa, saopćila je policija u četvrtak.

Policijska prefektura također je saopćila da će prodaja i konzumacija alkoholnih pića na javnim prostorima biti zabranjena noću od 6. novembra, javio je Reuters.

Predsjednik Emmanuel Macron prošlog je mjeseca uveo novi lockdown prisiljavajući zatvaranje neesencijalnih trgovina – poput onih koje ne prodaju osnovnu hranu ili lijekove, i tjerajući ljude da koriste potpisane dokumente kako bi opravdali izlazak na ulice.

Ali, sedmicu dana nakon lockdowna, Francuska i dalje registruje više od 40.000 novih virusnih infekcija dnevno, a jedinice za intenzivnu njegu u cijeloj zemlji pod velikim su opterećenjem jer više od 4.000 kreveta na intenzivnoj njezi sada zauzimaju pacijenti s COVID-19.

Restorani zatvoreni prema pravilima zaključavanja smiju služiti hranu za ponijeti i dostaviti, ali prefektura navodi da se noću okuplja veliki broj kupaca i dostavljača hrane, uprkos potrebi ograničavanja fizičke interakcije.

Izvor iz francuske vlade rekao je ove sedmice da su u Parizu primijetili “tajne zabave, rave partije, privatne večere” i smatraju kako su potrebne strože mjere.

Nova ograničenja COVID-19 izazvala su otpor diljem Evrope, čak i dok su zemlje, uključujući Francusku i Španiju, pod pritiskom jer se nose s rekordnim dnevnim brojem zaraženih.

U srijedu je Francuska prijavila 40.558 novih slučajeva COVID-19 i daljnjih 385 smrtnih slučajeva, dok je ukupni broj smrtnih slučajeva u zemlji s COVID 38.674, a ukupan broj potvrđenih slučajeva COVID-19 iznosi oko 1,5 miliona.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.