Globus

rizične zemlje

Od ponedjeljka na snazi nove mjere za ulazak u Austriju

25/07/2020

Najavljivani obavezni karantin, bez mogućnosti prekida, uz obavezan negativni PCR test važiće samo za građane takozvanih trećih zemalja

Nova pravila za ulazak u Austriju iz takozvanih rizičnih zemalja, u koje spadaju i sve države zapadnog Balkana usljed povećanog broja zaraženih virusom korona, počeće da se primjenjuju od ponedjeljka, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Prema novim mjerama, povratnici iz rizičnih regiona moraće da imaju negativan PCR test, nešto aktuelniji nego do sada, ili ako ga nemaju, kao i do sada, moraju u karantin.

Obavezujući karantin i u slučaju posjedovanja negativnog PCR testa važi samo za državljane trećih država koji nemaju boravak u Austriji.

Za državljane Austrije, EU, Evropske ekonmske zajednice, Švicarske, kao i sve osobe koje imaju boravak u Austriji, prilikom povratka iz rizičnih regiona, prema uredbi Ministarstva zdravlja, moraće na granici prikažu ne, kao do sada ljekarski atest koji nije stariji od četiri dana, već negativan PCR test, koji ne smije biti stariji od tri dana.

Ako prilikom ulaska oni nemaju PCR test moraju u desetodnevnu samoizolaciju, koju mogu prekinuti ako urade PCR test o sopstvenom trošku u Austriji, u roku od 48 časova.

Inače, uredbom je smanjeno i trajanje samoizolacije, sa ranijih 14, na 10 dana.

Najavljivani obavezni karantin, bez mogućnosti prekida, uz obavezan negativni PCR test važiće samo za građane takozvanih trećih zemalja.

Inače osobe iz te grupe, kao i do sada, ne mogu bez “pravog i valjanog” razloga da uđe u Austriju, a izuzetak su ona lica koja ulaze u Austriju iz neke zemlje Šengena, prenosi Tanjug.

Ta lica moraće na granici da prikažu i potvrdu o smještaju, u kojem će provesti obavezni desetodnevni karantin.

Za diplomate, sezonsku radnu snagu i njegovatelje iz trećih zemalja važi posebno pravilo, a to je da moraju prikazati negativni PCR test i ići u desetodnevni karantin, koji mogu napustiti nakon novog testa urađenog u Austriji, u slučaju da je negativan.

Tranzit kroz Austriju bez zaustavljanja moguć je bez ikakvih ograničenja.

U uredbi je navedena i lista rizičnih regiona, koja obuhvata 31 zemlju. To su: Albanija, BiH, Kosovo, Bugarska, Crna Gora, Brazil, Bangladeš, Belorusija, Egipat, Čile, Ekvador, Indija, Indonezija, Iran, Meksiko, Moldavija, Nigerija, Severna Makedonija, Pakistan, Peru, filipini, Portugal, Rumunija, Rusija, Švedska, Senegal, Srbija, Južna AFrika, Turska, Ukrajina, SAD i kineska provincija Hubej.

Za osobe koje su od ponedjeljka već u inostranstvu nova pravila važiće tek od 1. avgusta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.