Globus

hrvatska

Od ponedjeljka nove mjere u cilju suzbijanja koronavirusa

25/10/2020

Donosimo i odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, dva metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metara na otvorenom, rekao je Božinović

Štab civilne zaštite Hrvatske danas je najavio uvođenje novih mjera u cilju suzbijanja širenja koronavirusa, nakon što je dva dana zaredom zabilježeno preko 2.000 dnevnih slučajeva oboljenja COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Davor Božinović, predsjednik Štaba civilne zaštite i ministar unutrašnjih poslova Hrvatske, istakao je da nove mjere stupaju na snagu od ponedjeljka.

“Donosi se odluka o nužnim epidemiološkim mjerama. Donosimo i odredbu kojom se propisuje stroga mjera fizičkog distanciranja, dva metra u zatvorenim prostorima i 1,5 metara na otvorenom”, rekao je Božinović za hrvatske medije.

Nove mjere, između ostalih, su zabrana održavanja svih javnih događaja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu; na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba; na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba; na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba; sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja; javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najduže do 22 sata, osim svadbenih svečanosti, koje mogu trajati najduže do 24 sata; obaveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događaja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite; obveza vođenja pisane evidencije učesnika na svim javnim događajima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba; zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati; obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara…

U set novih mjera spada i mobilizacija Arene u Zagrebu kao tercijarnog centra za smještaj oboljelih od COVID-19, a odluka o tome će biti donesena u ponedjeljak.

Ministar zdravstva Vili Beroš je najavio kako je plan da u Arenu budu smješteni bolesnici s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom. Tamo bi se preusmjeravali liječnici i medicinsko osoblje iz drugih zdravstvenih ustanova, a u Areni je moguće vrlo brzo postaviti više od 1.000 kreveta.

Od 25. februara 2020. godine, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 36.380 osoba oboljelih od COVID-19, od kojih je 437 preminulo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.