Globus

svjetski čelnici

Od summita G7 do NATO-a: Ukrajina u fokusu razgovora

28/06/2022
Pogođen prepun trgovački centar u gradu Kremenčuku u Ukrajini

Summit G7 - kojeg čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države - završava danas, a odmah poslije uslijedit će sastanak NATO-a u Španiji

Svjetski čelnici, uključujući francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Joea Bidena, u utorak bi trebali napustiti samit Grupe sedam (G7) u Njemačkoj i otputovati u Španiju gdje će nastaviti pritisak na Moskvu tokom NATO summita.

Čelnici G7 označili su ruski zračni napad koji je pogodio prepun trgovački centar u gradu Kremenčuku u centralnoj Ukrajini kao ratni zločin.

– Napadi na nedužne civile predstavljaju ratni zločin – kazali su u saopćenju osuđujući napad koji se dogodio u ponedjeljak i najavljujući da će ruski predsjednik Vladimir Putin i ostali biti pozvani na odgovornost za napad.

Ukrajina je optužila Rusiju za namjerno gađanje civila, a predsjednik Volodimir Zelenski nazvao ga je “jednim od najgorih terorističkih napada u evropskoj historiji” u obraćanju na Telegramu.

Dmytro Lunin, guverner regije Poltava u kojoj se nalazi Kremenčuk, rekao je u utorak da je broj poginulih porastao na 18 ljudi, javio je AFP.

Summit G7 – kojeg čine Velika Britanija, Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan i Sjedinjene Američke Države – završava danas, a odmah poslije uslijedit će sastanak NATO-a u Španiji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.