epidemiološke mjere

Od sutra nova pravila za prelazak granice s Hrvatskom

Slavonski Brod: Pojačan promet iz smjera BiH na graničnom prijelazu u Slavonskom Brodu
09.01.2022., Slavonski Brod - Pojacan promet iz smjera BiH na granicnom prijelazu u Slavonskom Brodu. Povremeno se stvaraju kolone vozila, a za prijelaz granice ceka se oko sat vremena. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Od 1. februara EU digitalne COVID-potvrde za cijepljenje sa dvije doze će se izdavati na rok od 9 mjeseci, a ne na godinu dana kao što je to bilo do sada

Vlasti Republike Hrvatske saopćile su nova pravila u vezi epidemioloških mjera u ovoj zemlji koja stupaju na snagu sutra, 1. februara.

Od 1. februara EU digitalne COVID-potvrde za cijepljenje sa dvije doze će se izdavati na rok od 9 mjeseci, a ne na godinu dana kao što je to bilo do sada.

Promjene su uvedene i kad je riječ o prelasku granice.

Prelazak hrvatske granice, osim uz potvrde o cijepljenju, bit će moguć i uz brzi antigenski test, ali će sada vrijediti 24 sata od testiranja, a ne 48 sati kao što je bilo do sada.

PCR i dalje vrijedi 72 sata. Na temelju preboljenja, prelazak granice je dopušten unutar šest mjeseci od preboljenja korone dokazanog PCR testom.

Za ovu sedmicu je najavljeno još promjena. Kako piše tportal.hr, vlasti idu prema skraćivanju izolacije za oboljele s blagim ili srednje teškim oblikom bolesti na pet dana.

Međutim, za izlazak iz izolacije, posljednja 24 sata ne smiju imati nikakve simptome i moraju napraviti brzi test. Što se tiče kontakata i samoizolacije, ona će se smanjiti i za cijepljene i za one koji nisu cijepljeni na sedam dana.