Vukovar

Odana počast žrtvama Ovčare

vukovar ovcara (1)

Molitvu za žrtve Ovčare predvodili su vukovarski svećenici

Komemorativnim programom “Ovčara, vječna rana” na mjestu masovne grobnice na Ovčari u subotu je obilježena 30. obljetnica ubojstva 200 ranjenika i civila, koje su pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba nakon zaposjedanja grada ondje ubili.

Tijekom prigodnog programa u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata koji su do Ovčare došli u mimohodu od Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, pročitana su imena svih žrtava Ovčare. U programu je sudjelovala i klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”, javlja Hina.

Molitvu za žrtve Ovčare predvodili su vukovarski svećenici.

Nakon sloma obrane i ulaska bivše JNA i srpskih paravojnih postrojba u vukovarsku ratnu bolnicu, odvedena je najmanje 261 osoba, od kojih je 200 ekshumirano iz masovne grobnice na Ovčari 1996. godine, dok se za preostalima još traga.

Najmlađa žrtva na Ovčari bio je 16-godišnji Igor Kačić, najstarija 77-godišnji muškarac, a među ubijenima bili su i francuski dragovoljac hrvatski branitelj Jean-Michel Nicolier te urednik i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević.

Masovna grobnica na Ovčari ekshumirana je 1996. godine, a od 200 ekshumiranih branitelja i civila 192 osobe su identificirane dok je osam još neidentificiranih.

Ovogodišnji program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u utorak, 22. studenoga, predstavljanjem dnevnika vukovarskog branitelja Željka Buljana napisanog tijekom zatočeništva u koncentracijskom logoru Sremska Mitrovica.