Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelacioni sud odbacio Trumpov zahtjev o deblokiranju uredbe protiv imigracije

trump

Američki Apelacioni sud odbacio je u nedjelju zahtjev Ministarstva pravde SAD da se hitno ponovo stavi na snagu uredba o zabrani ulaska u SAD za izbjeglice i državljane sedam pretežno muslimanskih zemalja.

Administracija Donalda Trumpa podnijela je subotu uveče žalbu protiv suspenzije kojom je sud blokirao odluku o zabrani ulaska u zemlju za izbjeglice i građane sedam uglavnom muslimanskih zemalja. Trump je tom prilikom izjavio da će svoju odluku vratiti na snagu i da će takva odluka biti poništena.

Apelacioni sud u San Franciscu odbacio je zahtjev i zatražio od savezne države Washington i administracije Donalda Trumpa da dostave više argumenata do ponedjeljka poslijepodne.

Donald Trump je 20. januara stupio na dužnost predsjednika SAD-a i tokom prve sedmice svog mandata potpisao je stavio je potpis na 15 uredbi, koje je i obećao tokom predizborne kampanje.

Između ostalog, potpisao je predsjedničku uredbu kojom je privremeno obustavljen ulazak izbjeglicama i građanima iz takozvanih “zemalja povezanih terorizmom”, među kojima se nalaze Irak, Libija, Sirija, Iran, Sudan, Somalija i Jemen.