Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbijen zahtjev za ukidanjem potjernice za Assangeom

Julian Assange

Ured švedskog državnog tužioca saopćio je u petak da je odbio zahtjev osnivača WikiLeaksa Juliana Assanga da privremeno ukine potjernicu za njim kako bi mogao na određeno vrijeme napustiti ekvadorsku ambasadu u Londonu i prisustvovati sahrani svog mentora Gavina MacFaydena.

Četrdesetpetogodišnji Australac, tražen radi ispitivanja u Švedskoj zbog optužbe za silovanje iz 2010. godine, krije se u ekvadorskoj ambasadi od juna 2012.

Kazao je kako želi da prisustvuje sahrani u Londonu MacFaydena, američkog istražnog novinara i Assangeovog branitelja koji je preminuo u 76. godini.

– Tužilac je odbio zahtijev na temelju tvrdnje da nema osnova u švedskom zakonodavstvu za pravljenje izuzeća od sudske odluke o hapšenju u odsustvu evropske potjernice, što nije garantirano bilo kakvim drugim sredstvima – navodi u saopćenju ured tužioca.

Assange je pronašao utočište u ekvadorskoj ambasadi već četiri godine nakn što je iscrpio sve zakonske opcije u Britaniji protiv izručenja Švedskoj.

On je odbio otići u Švedsku na ispitivanje oko navoda o silovanju, koje on negira, zbog brige da bi mogao biti izručen Sjedinjenim Državama oko objave 500.000 američkih tajnih dokumenata o ratovima u Afganistanu i Iraku od strane WikiLeaksa.

Assange navodi u saopćenju koje je objavio WikiLeaks da će uložiti žalbu švedskom državnom tužiocu Andersu Perklevu.

– Srce mi je slomljeno što je ta zvaničnica odbila moj zahtijev da prisustvujem Gavinovoj sahrani. Njeno odbijanje u skladu je s korumpiranim i izopačenim manirom kojim koristi svoju “diskreciju” prema meni – izjavio je on švedskoj javnoj tužiteljici Marianne Ny.

U septembru je švedski žalbeni sud presudio protiv njegovog zhtjeva da se ukine potjernica, što predstavlja osmi put da je jedan švedski sud presudio protiv njega, prenosi AFP.