Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odbjegli turski pučisti izvedeni pred grčkog tužioca

grčka privedeni vojnici

Grupa od osam oficira koji su nakon pokušaja državnog udara iz Turske helikopterom pobjegli u Grčku danas su izvedeni pred tužioca u Aleksandropoliju, a potom prebačeni u zatvor, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz pojačane mjere sigurnosti odbjegli oficiri su u zgradu tužilaštva dovedeni vezani za ruke, a lica su prekrivali majicama.

Postupajuća tužiteljica Anna Nikitopulu je pročitala optužnice koje su podignute protiv uhapšenih oficira i oni su potom prebačeni u zatvor Ferecek, a sutra će biti izvedeni pred krivični sud.

“Protiv svih vojnika se vodi tužba za ilegalni ulazak u Grčku. Protiv jednog je podignuta optužnica i za ilegalno letenje, a protiv sedmorice za učešće u ilegalnom letenju“, kazao je advokat odbrane Menia Polihroni.

Ističući kako je tužilac odustao od podizanja optužnice za narušavanje prijateljskih odnosa dvijesusjedne zemlje, Polihroni je kazala kako će zatražiti da se prvo ročište prolongira za 48 sati.

Polihroni je također kazala da je otvorena i mogućnost da pučisti odu u neku treću zemlju ukoliko im Grčka odbije zahtjev za politički azil.

Odbrana odbjeglih turskih pučista tvrdi da su oficiri iz Turske pobjegli jer su bili izloženi životnoj opasnosti. Tvrde da su pobjegli jer je na njih otvorena vatra.

Advokat nije htio otkriti identitet i činove uhapšenih oficira.

Grupa od osam turskih vojnika u subotu ujutro vojnim helikopterom pobjegla je u Grčku i sletila na aerodrom u Aleksandropolisu. Riječ je o učesnicima pokušaja državnog udara koji su noć ranije inicirali pripadnici turskih oružanih snaga odani terorističkoj organizaciji FETO/PDY.

Turska je od Grčke zatražila da joj isporuči odbjegle pučiste, a helikopter koji su pučisti koristili kasno sinoć je vraćen turskoj vojsci.