Globus

teške optužbe

Odbor objavio završni izvještaj: Trump kriminalno učestvovao u višesedmičnoj zavjeri

23/12/2022
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE/BESTIMAGE / Pixsell

Trump je uzrok dešavanja 6. januara, piše predsjednik komiteta, predstavnik iz Misisipija, Bennie Thompson

Završni izvještaj odbora Predstavničkog doma za 6. januar tvrdi da je Donald Trump kriminalno učestvovao u “višesedmičnoj zavjeri” kako bi poništio zakonite rezultate predsjedničkih izbora 2020. i nije djelovao da spriječi svoje pristalice da napadnu Kapitol. To se navodi u izvještaju koji predstavlja okončanje vanredne 18-mjesečne istrage o bivšem predsjedniku i nasilnoj pobuni prije dvije godine.

Trump je uzrok dešavanja 6. januara, piše predsjednik komiteta, predstavnik iz Misisipija, Bennie Thompson.

Izvještaj od 814 stranica dolazi nakon što je odbor intervjuisao više od 1.000 svjedoka, održao 10 saslušanja i dobio više od milion stranica dokumenata. Svjedoci – od mnogih Trumpovih najbližih saradnika u policiji do nekih od samih izgrednika – detaljno su opisali Trumpove “predumišljajne” akcije u sedmicama prije napada i kako su njegovi široki napori da preokrene svoj poraz direktno uticali na one koji su došli 6. januara 2021. na Kapitol.

Centralni uzrok bio je “jedan čovjek”, kaže se u izvještaju: Trump, prenosi AP.

Pobuna je ozbiljno ugrozila demokratiju i “dovela u opasnost živote američkih zakonodavaca”, zaključila je dvostranačka devetočlana komisija, nudeći do sada najdefinitivniji prikaz mračnog poglavlja moderne američke historije. Funkcioniše ne samo kao sažetak najdramatičnijih trenutaka svedočenja sa višemesečnih saslušanja, već i kao dokument koji treba da se sačuva za buduće generacije.

U predgovoru izvještaja, odlazeća predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi kaže da bi rezultati trebali biti “jasan poziv svim Amerikancima: da budno čuvaju našu demokratiju i da damo svoj glas samo onima koji će odbraniti naš Ustav”.

Osam poglavlja u izvještaju pričaju priču u velikoj mjeri kao i saslušanja vijeća ovog ljeta – opisujući mnoge aspekte vanrednog plana koji su Trump i njegovi savjetnici osmislili kako bi pokušali poništiti pobjedu predsjednika Joea Bidena. Zakonodavci opisuju pritisak bivšeg predsjednika na države, savezne zvaničnike, zakonodavce i potpredsjednika Mikea Pencea da prevare sistem ili prekrše zakon.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.