Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odgođena evakuacija civila iz Alepa, opozicija krivi Iran

aleppo

Evakuacija civila iz istočnog Alepa pod pobunjeničkom kontrolom je odgođena, možda i do četvrtka, dok opozicijski zvaničnici optužuju Iran i njegove šiitske milicije u savezništvu s predsjednikom Basharom al-Assadom za odgodu.

Sporazum o primirju, postignut uz posredovanje Rusije, najmoćnijeg Assadovog saveznika, i Turske okončao je višegodišnje sukobe u gradu i omogućio je sirijskom čelniku najveću pobjedu u više od pet godina građanskog rata.

Sirijske snage nakratko su nastavile granatiranje pobunjeničkih regija u srijedu ujutru, u kako Rusija navodi, odgovoru na pobunjeničke napade. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da će pobunjenički otpor vjerovatno prestati u naredna dva do tri dana.

Zvaničnici u vojnoj alijansi koja se bori na Assadovoj strani nisu bili odmah dostupni radi komentara odgode evakuacije.

Turska optužuje sirijske vladine snage i ostale grupe da pokušavaju opstruirati evakuaciju i tvrdi da će biti još razgovora s Rusijom i Iranom. Pobunjenički izvori optužili su Iran za odgodu evakuacije.

– Ono što zaustavlja provedbu sporazuma trenutno je iransko opstruiranje – izjavio je Reutersu zapovjednik iz pobunjeničke grupe Nour al-Din al-Zinki iz istočnog Aleppa.

Izvori su u utorak naveli različite termine početka evakuacije. Vojni zvaničnik u proasadovskoj alijansi izjavio je da bi evakuacija trebala početi u pet sati jutros po lokalnom vremenu, dok su opozicijski zvaničnici očekivali da prva grupa ranjenika napusti grad ranije.

Niko, ipak, nije napustio grad do zore, sudeći po Reutersovom svjedoku koji je čekao na dogovorenom mjestu odlaska. Dvadeset autobusa čekalo je s upaljenim motorima ali nije uočen nijedan znak kretanja u kvartove pod pobunjeničkom kontrolom.

Zvaničnici pobunjeničkih grupa u Alepu optužili su šiitske milicije koje podržava Iran za opstruiranje sporazuma. Pro-opozicijska Orient TV navodi da bi evakuacija mogla biti odgođena do četvrtka.

Ljudi u istočnom Alepu pakovali su svoje torbe i palili su ličnu imovinu dok su se pripremali da odu, strahujući od pljački sirijske vojske i njihovih savezničkih milicija koje podržava Iran.

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je 6.000 civila i 366 boraca napustilo kvartove pod pobunjeničkom vlašću tokom proteklih 24 sata.

Evakuacija je kulminacija dvosedmičnog brzog napredovanja sirijske vojske i njenih saveznika koji su stisnuli pobunjenike u nikada manji džep otpora u gradu pod intenzivnim zračnim udarima i artiljerijskom vatrom.

Preuzimanjem potpune kontrole nad Alepom, Assad je dokazao moć svoje vojne koalicije, potpomognute ruskim zrakoplovstvom i lepezom šiitskih milicija širom regije.

Pobunjeničke grupe uživaju podršku Sjedinjenih Država, Turske i zalivskih monarhija, ali se ta podrška ispostavila mnogo slabijom od direktne vojne pomoći koju Assadu pružaju Rusija i Iran.

Ruska odluka da razmjesti zrakoplovstvo u Siriji prije 18 mjeseci okrenula je tok rata u Assadovu korist nakon pobunjeničkih napredovanja širom zapadne Sirije. Osim Alepa, on je osvojio pobunjenička uporišta u blizini Damaska u ovoj godini.

Dok se bitka za Alepo odvija, porasla je briga svjetske javnosti za sudbinu 250.000 civila za koje se vjeruje da su ostali u istočnom sektoru grada pod pobunjeničkom kontrolom prije iznenadnog napredovanja vojske krajem novembra.

Deseci hiljada su pobjegli u dijelove grada pod kontrolom vlade ili kurdskih milicija, a još deseci hiljada povukli su se dublje u pobunjeničku enklavu koja se dodatno suzila pred naglim napredovanjem vojske.

Potiskivanje i poraz pobunjenika izazvalo je egzodus prestravljenih civila i pobunjenika po zimskom vremenu, u krizi koju su Ujedinjene nacije nazvale “potpunim gubljenjem humanosti”. U pobunjeničkim kvartovima zavladale su nestašice hrane i vode, a sve bolnice su zatvorene.