Odgovor antifašističke Srbije: Zbog Draže Mihailovića pješače 112 km

PAOR3

Panonska aktivistička organizacija (PAOR) kroz “Walking Ideas“ započela je danas akciju, povodom rehabilitacije vođe četničkog pokreta Dragoljuba Draže Mihailovića, sa namjerom da ukažu na odustajanje Srbije od antifašističke borbe, javlja Anadolu Agency (AA).

U okviru akcije, dvojica aktivista Srđan Papić Đurić i Radomir Papić sa psom prepješačiće dionicu od 112 kilometara, od Zrenjanina do Vranić sela, gdje će sutra odati počast žrtvama stradalim u četničko-fašističkom teroru 1943. godine.

“Jutros smo krenuli oko šest sati, sa malim zakašnjenjem. Trebalo je da krenemo nekih sat vremena ranije, međutim imali smo sastanak sa policijom kada smo morali ponovo da dajemo podatke gdje ćemo, šta ćemo, mada su oni bili veoma ljubazni“, rekao je Radomir Papić za AA, nakon pređenih 77 kilometara, na Pančevačkom mostu u Beogradu.

Dodao je da je u početku bilo prijatno vrijeme za dugačko pješačenje, međutim nakon jedne pauze uhvatila ih je kiša, pa su sa malim zakašnjem stigli u glavni grad Srbije.

PAOR1

Govoreći o odavanju počasti žrtvama i datumu koji su odabrali za to, Srđan Papić Đurić je rekao da 25. maj nije slučajno izabran, već zbog nekadašnjeg državnog praznika Dana mladosti, koji oni sada obilježavaju kao “Dan žalosti”.

“Smatramo da je jako bitno, posebno zbog mladih, da znaju šta je prekrajanje istorije, da je to pogubna stvar. Posebno da to dovodi do produbljenja sukoba koji su trajali devedesetih godina na prostorima Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jer, ovde govorimo ne samo o rehabilitaciji Draže Mihailovića, koji je četnik i fašista. Ovde govorimo o prekrajanju istorije Ravnogorskog pokreta i idejama koje su bile veoma važne 1991. godine kada su počeli ratovi na prostoru bivše Jugoslavije“, naveo je Đurić.

Na ovu akciju aktivisti PAOR-a došli su odmah nakon rehabilitacije vođe četničkog pokreta Draže Mihailovića i kako kažu “istorijskog revizionizma“, koji je učinjen na ovaj način. Drugi motiv da pokrenu ovu akciju jeste taj što se njihova organizacija bavi izgradnjom mira i davanjem značaja antifašističke borbe u na prostoru bivše Jugoslavije.

PAOR2

Zajedno sa PAOR-om akciju su podržali Udruženje građana i građanki iz sela Vranić “20. decembar“, sve kancelarije SUBNOR-a osim beogradske, “YU centar Tito” iz Kovačice sa svojim aktivistima iz Beograda.

“Sa aktivistima u Beogradu planiramo da simbolično pređemo jedan dio puta, nekih desetak kilometara, poslije toga ćemo napraviti jednu pauzu da pojedemo nešto, zatim nastavljamo dalje i vjerujem da ćemo u Vranić stići u prvim jutarnjim časovima, negdje nakon ponoći“, naveo je Radomir Papić.