nakon novog ultimatuma

Odgovor iz Mariupolja: Nema predaje, nije tačno da su Rusi zauzeli sve osim Azovstala

maripol (1)

Granatiranje lučkog područja također je nastavljeno u pokušaju napada, rekao je Andryushchenko

U Mariupolju su ruski okupatori najavili da će braniteljima grada poštediti živote ako se predaju bez borbe, no ukrajinski borci nastavljaju se braniti, piše Ukrinform izjavu savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petra Andryushchenka.

“Navečer su okupatori najavili osiguravanje koridora za zarobljeništvo. Ali danas se branitelji nastavljaju braniti”, rekao je Andryushchenko.

Prema njegovim riječima, uprkos navodima Rusa da je mjesto neprijateljstava ograničeno na teritorij tvornice Azovstal, to nije tačno. Konkretno, sinoć je došlo do okršaja u ulici Taganrog, 5 km od Azovstala. Ruske snage ponovo su su pucali iz teškog topništva na civilne ciljeve.

Granatiranje lučkog područja također je nastavljeno u pokušaju napada, rekao je Andryushchenko.

Naglasio je da su okupacione snage dijele ​​propusnice za kretanje gradom – bez njih se iduće sedmice neće moći ni kretati između dijelova grada, ni biti na ulicama. Budući da se propusnice izdaju samo na jednom mjestu, stotine ljudi stoje u redu. U okupiranim dijelovima grada već se mogu vidjeti civili obilježeni bijelim trakama oko ruku.

Andryushchenko je dodao da je humanitarna pomoć koju su okupatori tako naširoko reklamirali zapravo štruca hljeba i boca vode dnevno. Uručenje se odvija u sjedištu Putinove stranke “Jedinstvena Rusije”. Andryushchenko tvrdi da okupatori ne dopuštaju da u grad uđe ikakva humanitarnu pomoć iz Ukrajine ili međunarodnih organizacija.

“Tako se kritična situacija u gradu po pitanju medicinske sigurnosti pogoršava”, rekao je Andryushchenko.