Pridnjestrovlje

Odjeknule eksplozije: Upaljen “crveni alarm” u Moldaviji, proruski separatisti u strahu

FRQ6AAUWYAAj-Ht

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija

Odcijepljena moldavska regija Pridnjestrovlje podigla je svoju “razinu terorističke prijetnje” na crvenu, objavila je njezina službena novinska agencija.

Vlasti Pridnjestrovlja, separatističke regije na istoku Moldavije koju podržava Moskva, danas su izvijestile o eksplozijama u radiotelevizijskom tornju te o prekidu emitiranja programa ruskog radija.

“Rano ujutro su odjeknule dvije eksplozije u selu Majak, u Grigoriopoljskoj oblasti”, priopćilo je ministarstvo unutarnjih poslova te samoproglašene republike koju međunarodna zajednica ne priznaje.

Eksplozije nisu prouzročile ljudske žrtve, ali su oštetile radiotelevizijski toranj te onesposobile dvije antene kojima se emitira program ruskog radija. “Dvije jake antene koje prenose frekvencije ruskog radija su izvan upotrebe”, dodaje ministarstvo uz fotografije uništenih antena koje leže na zemlji.

Pridnjestrovski radiotelevizijski centar je jedan od 14 radiopredajnika bivšeg SSSR-a.

U ponedjeljak su vlasti Pridnjevstrovlja objavile da je na sjedište ministarstva javne sigurnosti u Tiraspolju, glavnom gradu te samoproglašene republike, ispaljeno nekoliko granata iz ručnog protutenkovskog bacača. U tom napadu nije bilo ozlijeđenih.

Kremlj: Pozorno pratimo situaciju u Moldaviji

Rusija pažljivo prati razvoj događaja u Pridnjestrovlju, proruskoj enklavi u Moldaviji, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov i vijesti iz tog područja ocijenio zabrinjavajućima.

Pridnjestrovlje je posljednjih dana poprište više napada, izvijestile su lokalne vlasti i nabrojale napad na vojnu postrojbu kod Tiraspola, napad granatama na sjedište ministarstva državne sigurnosti te dvije eksplozije kojima su uništene antene za emitiranje programa ruskog radija.

Odmetnuta moldavska pokrajina stoga je povisila razinu opasnosti od terorizma te uspostavila kontrolne punktove, javila je službena novinska agencija Pridnjestrovlja.

Kao odgovor na niz eksplozija u proruskoj separatističkoj regiji Pridnjestrovlje i bojazni od prelijevanja sukoba iz Ukrajine na tu malenu istočnoeuropsku državu moldavska predsjednica Maja Sandu sazvala je sjednicu nacionalnog Vrhovnog vijeća sigurnosti.

Pridnjestrovlje se nalazi na istoku Moldavije i 1990. godine se odcijepilo od te države nakon kratkog građanskog rata poslije raspada Sovjetskog Saveza. Ima oko 500.000 stanovnika, a Rusija je ondje rasporedila oko 1500 vojnika koji služe kao mirovne snage.

Moldavija posljednjih dana izražava zabrinutost zbog izjave ruskog generala da Moskva želi preuzeti kontrolu nad južnom Ukrajinom kako bi imala direktan pristup separatističkoj enklavi koju Moskva podržava ekonomski i vojno.

General Rustam Minekajev, zapovjednik ruskog Centralnog vojnog okruga, također je kazao da je rusofono stanovništvo Moldavije žrtva “represije”.

Kišinjev je pozvao ruskog veleposlanika i uručio mu protestnu notu zbog izjava koje su shvaćene kao prijetnja i pozvao Moskvu na poštovanje “teritorijalnog integriteta”.