Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Italija

Odlučili ublažiti restriktivne mjere, više od 600.000 učenika se vraća u škole

Italija_koronavirus_Xinhua (1) (1)

Od petka u bijelim regijama gdje je nizak rizik od zaraze novim koronavirusom zaštitne maske na otvorenom više neće biti obavezne

Italija se odlučila na relaksaciju mjera uvedenih zbog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Naime, italijanske vlasti su objavile neke mjere nakon što je broj zaraženih u zemlji počeo da opada. Prema novim pravilima, manje učenika će sada pohađati učenje na daljinu. Ovo će biti naređeno samo ako je pet učenika u razredu pozitivno na novi koronavirus.

I u ovom slučaju, učenici stariji od 12 godina koji su primili treću dozu vakcine i nisu zaraženi i dalje će moći fizički ići u školu, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Procjenjuje se da će nova pravila protiv koronavirusa omogućiti da 600.000 učenika završi učenje na daljinu i vrati se u školu.

Vlada je također ukinula šestomjesečno ograničenje za tzv. super covid certifikat koji potvrđuje da je osoba u potpunosti vakcinisana protiv COVID-19 ili da je oboljela od COVID-19 u poslednjih šest meseci.

Vlada je također prepolovila dužinu vremena koje nevakcinisani ljudi moraju provesti u karantinu nakon bliskog kontakta sa zaraženom osobom sa deset na pet dana. Osim toga, od petka u bijelim regijama gdje je nizak rizik od zaraze novim koronavirusom zaštitne maske na otvorenom više neće biti obavezne.

Noćni klubovi će u petak moći ponovo da se otvore u bijelim regionima. Oni će moći da budu popunjeni do 50 posto, a kupci će morati da imaju potvrdu o vakcinaciji ili bolesti i da nose zaštitne maske, sa izuzetkom plesnih podija i stolova.

Prema web stranici Worldometer, prosječan broj novozaraženih u Italiji u nedjelju pao je ispod 100.000, prvi put od početka januara. Posljednjeg dana zaraza je potvrđena kod nešto manje od 80.000 stanovnika.