Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Odluka francuskog suda o izručenju Haradinaja 2. marta

France Kosovo

Apelacijski sud u francuskom gradu Colmaru priopćit će 2. marta odluku o zahtjevu Srbije za izručenje bivšeg kosovskog premijera Ramusha Haradinaja, koji se u četvrtak usprotivio izručenju, tvrdeći da je zahtjev Srbije političke prirode.

Haradinaj je pred sudom rekao da nije počinio zločine, već da je samo branio albanske civile. U sudnici u kojoj je održana rasprava prisustvovao je veliki broj njegovih pristalica među kojima je bilo i onih koji su nosili majice sa simbolima “Velike Albanije”, prenosi Tanjug.

U izjavi za novinare Haradinaj je kazao kako je zahtjev Srbije za njegovu ekstradiciju politički motiviran i neosnovan te poručio kako je Srbija “odgovor dobila” 1998. – 1999. godine.

“Oni se ne brinu o žrtvama ili zakonu, jer ih krše na svakom koraku, oni samo žele da iskoriste činjenicu da su članovi Interpola, te da ometaju Kosovo”, kazao je.

Haradinaj je optužio srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, Vojislava Šešelja i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića da su predvodili paravojne formacije, a za Ivicu Dačića je rekao da je bio “asistent Slobodana Miloševića”.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a nedavno je proširena novim optužbama i dokazima koji su proslijeđeni sudu u Colmaru.