Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jacinda Ardern

Odluka nazvana šokantnom: Premijerka Novog Zelanda iznenada najavila ostavku

Ardern (1)

Šokantna najava dolazi u trenutku kada ankete pokazuju da se stranka suočava s poteškoćama prije parlamentarnih izbora koji trebaju biti održani 14. oktobra

Jacinda Ardern najavila je da će dati ostavku na mjesto premijerke Novog Zelanda uoči ovogodišnjih izbora, rekavši da više nema ‘dovoljno snage da vodi zemlju”.

Zastupnici Laburističke stranke u nedjelju će odlučiti ko će doći na njeno mjesto, javlja BBC.

Šokantna najava dolazi u trenutku kada ankete pokazuju da se stranka suočava s poteškoćama prije parlamentarnih izbora koji trebaju biti održani 14. oktobra.

Ardern je rekla da je uzela vremena da razmisli o svojoj budućnosti tokom ljetne pauze, nadajući se da će pronaći energije da nastavi s ulogom premijerke.

– Ali nažalost nisam i samo bih nanijela štetu Novom Zelandu da nastavim – rekla je novinarima u četvrtak.

Ona će odstupiti najkasnije do 7. februara.

Jacinda Ardern postala je najmlađa žena na čelu vlade kada je 2017. izabrana za premijerku, sa 37 godina.

A godinu dana kasnije postala je druga izabrana svjetska čelnica koja je rodila dok je bila na dužnosti, nakon pakistanske Benazir Bhutto 1990.

Vodila je Novi Zeland kroz pandemiju koronavirusa i recesiju koja je uslijedila, pucnjavu u džamiji u Christchurchu i erupciju vulkana na White Islandu.

Ardern je rekla da je proteklih pet i po godina bio “najispunjeniji period” u njenom životu, ali da je vođenje zemlje tokom “krize” bilo teško.