Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Održan 15. Zagreb Pride pod sloganom “Još Hrvatska ni’ propala”

zagreb pride

Petnaesti Zagreb Pride ove godine održan je pod sloganom „Još Hrvatska ni’ propala!“. U povorci ponosa sudjelovalo je oko 10.000 građana iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja. Događaj je prošao bez incidenata, uz pratnju policije, a procjenjuje se kako je ovo do sada, brojčano gledano, najveći Zagreb Pride, javlja Anadolu Agency (AA).

Povorka je počela okupljanjem na Trgu Franklina Roosevelta, ispred muzeja Mimara, gdje je pročitan manifest ovogodišnjeg zagreb Pridea. Odatle je povorka prošla Trgom bana Josipa Jelačića, gdje se uz veliki ekran uživo prati EURO 2016, do Parka Ribnjak gdje je događaj završio javnim skupom i koncertom grupe Elemental.

U povorci je sudjelovala i nekolicina političara, zamijećeni su Vesna Pusić i Ranko Ostojić, a u masi je negdje prošetala i Severina.

zagreb pride1

„Povorka ponosa LGBTIQ osoba i obitelji Zagreb Pride ove godine održat će se u jeku napada na izborene slobode svih nas građanki i građana Republike Hrvatske. Postoji stvarna prijetnja da se brojna postignuća koja smo izborili kroz proteklih 15 godina javnog i otvorenog zalaganja za LGBTIQ ljudska prava, obezvrijede ili ponište“, poručeno je u manifestu Pridea.

Među osnovnim zahtjevima su sloboda za žene i njihovo pravo na odluku o svojem tijelu bez zabrana, zatim sloboda za medije, bez cenzure i autocenzure, kao i stvarna sloboda govora.

Zalažu se za slobodu za sve trans i rodno varijantne te LGBTIQ osobe, životne partnere i životne partnerice, vjenčane ili nevjenčane, zatim za slobodu svih hrvatskih javnih sveučilišta, „da budu i ostanu slobodna i autonomna, bez boga i bez gospodara!“.

„Zahtijevaju slobodno, civilno i sekularno društvo, a ne militarističko i klerikalno, kao i slobodno kretanje za sve ljude koji bježe od gladi, siromaštva i rata, a ne društvo bodljikavih žica, podjela i bešćutnosti prema izbjeglicama“, poručili su učesnici Zagreb Pridea.

zagreb pride2

U manifestu su istakli kako žele da radnici imaju više slobodnog vremena za kreativne potencijale, kulturu, obrazovanje i obitelj.

Slogan ovogodišnjeg Zagreb Pridea „Još Hrvatska ni’ propala!“ zapravo je naslov hrvatske domoljubne budnice koju je u 19. stoljeću napisao Ljudevit Gaj i koja je bila svojevrsna himna Ilirskog pokreta.

Sudionici povorke su na transparentima poručili: “Dosta konzervativne revolucije”, “Ponos bez predrasuda”, “Moje tijelo, moj izbor”, “Bolje dva tate neg nijedan”, “I lezbejke su radnice”…

Cijeli događaj, koji je započeo u 15 sati okupljanjem pred Muzejom Mimara, nadzirali su pripadnici specijalne policije, koji nisu imali većih intervencija.