"Ljubav ljudi"

Održan deveti Prajd u Podgorici, bez incidenata

New Project (59)

Veliki broj policajaca je obezbjeđivao skup, tako što su bili blokirani svi prilazi samom centru grada gdje se održavala Povorka ponosa

Pod sloganom “Ljubav ljudi” u Podgorici je održana deveta Povorka ponosa. Zastave duginih boja, brojni transparenti na kojima su ispisani zahtjevi LGBT populacije i uz zvuke truba i pjesmu, nekoliko stotina učesnika Prajda je prošetalo užim centrom grada gdje se nalaze najvažnije institucije i vratili se na polaznu tačku ispred zgrade Skupštine Crne Gore, javlja RSE.

Veliki broj policajaca je obezbjeđivao skup, tako što su bili blokirani svi prilazi samom centru grada gdje se održavala Povorka ponosa.

Skup je protekao bez incidenata.

Osim građana Prajdu su prisustvovali članovi aktuelne Vlade Crne Gore, potpredsjednik Dritan Abazović, ministar finansija Milojko Spajić, ministar ekonomije Jakov Milatović, ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, ministarka Tamara Srzentić i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković.

Skupu je prisustvovao i crnogorski ombudsman Siniša Bijeković i predstavnici dijela političkih partija.

Danijel Kalezić iz organizacionog odbora je saopštio da je veliki broj ljudi koji su prvi put na Prajdu i podsjetio na zahtjeve LGBT zajednice.

“Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola je počeo sa primjenom, ali ostaje 26 zakona i podzakonskih akata koji nisu promijenjeni. Pozivamo Vladu i Skupštinu da nastave i završe taj proces kako bismo svoja ljudska prava mogli nesmetano da praktikujemo kao ostali ljudi”, rekao je Kalezić, dodajući da zahtijeva da se riješi problem nestašice hormonalne terapije za transrodne osobe.

“Treći zahtjev je usvajanje Zakona o rodnom identitetu na osnovu samoodređenja. Zahtijevamo unapređenje pravosudne prakse u odnosu na govor mržnje prema LGBT”, istakao je Kalezić.

Ministar finansija Milojko Spajić je kazao da Prajd treba da bude normalna stvar za Crnu Goru i da se njeguju različitosti.

“Crna Gora ne smije da robuje nikakvim homofobijama, ksenofobijama, crkvenim fobijama, bilo kakvim fobijama. Mi smo otvoreno društvo za sve, to je naša snaga i ja sam ponosan što sam iz Crne Gore baš u ovakvim danima”, rekao je Spajić.

Potom su učesnici Prajda prošetali od Skupštine Crne Gore, bulevarom Svetog Petra Cetinjskog, ulicom Stanka Dragojevića, Bokeškom ulicom, do Trga Nezavisnosti, te završili šetnju ispred zgrade parlamenta.

Prva Povorka ponosa održana je 24. jula 2013. godine u Budvi, a druga u Podgorici u oktobru iste godine.

Obje su, i pored prisustva policije, obilježili neredi i nasilje u kojem je bilo i povrijeđenih, a pričinjena je i značajna materijalna šteta.

Crna Gora je 2010. godine dobila prvog javno deklarisanog homoseksualca, a godinu kasnije osnovana je i prva nevladina organizacija za prava seksualnih manjina, LGBT Forum progres.

Skupština Crne Gore je u julu 2020. godine usvojila Zakon o životnom partnerstvu, a stupio je na snagu 15. jula 2021.

Prvo partnerstvo između dvije mlade žene porijeklom sa Balkana, koje žive u inostranstvu, sklopljeno je u Budvi 25. jula 2021.