Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

žestoka rasprava

Održana debata Pencea i Harris, analitičari je nazvali najvažnijom potpredsjedničkom u istoriji

EjyXEtSXYAEMZgv

Pence je podržao policiju i negira da su SAD rasistička zemlja, čime je podržao ranije sličan stav koji je iznio predsjednik Donald Trump

Američki potpredsjednik Mike Pence i njegov protivkandidat za potpredsjednika na predstojećim predsjedničkim izborima Kamala Harris u televizijskoj debati sporili su se o nekoliko pitanja, od načina na koji je Bijela kuća vodila borbu protiv pandemije, ekonomske politike, policije do rasnih odnosa.

Kandidati za potpredsjednika Pence i Harrisoštro su sinoć razmijenili mišljenja o rasnoj pravdi i policiji, čime su ukazali i razmimoilaženje njihovih stranaka o ovom pitanju.

Pence je podržao policiju i negira da su SAD rasistička zemlja, čime je podržao ranije sličan stav koji je iznio predsjednik Donald Trump.

Harris je kritikovala Trumpa jer tokom njegove diskusije sa protivkandidatom iz Demokratske stranke Joe Bidenom nije osudio ponašanje pripadnika ekstremne desnice bijelaca.

Ona je najavila da će, u slučaju pobjede kandidata Demokratske stranke, među ostalim reformama krivičnog pravosuđa, biti zabranjeni određeni policijski zahvati prilikom hapšenja i ukidanje privatnih zatvora.

Prema posljednjim rezultatima anketa, predsjednički kandidat demokrata ima blagu prednost nad aktuelnim predsjednikom Donaldom Trumpom, ali pojedini investitori su izrazili skepsu i upozoravaju da će rezultati izbora biti tijesni zbog čega bi nestabilnost tržišta mogla biti u porastu nakon 3. novembra.

Jedan od analitičara tržišta iz firme “Aset menadžment van” iz Tokija Akira Takeji navodi da je predizborna trka veoma tijesna i da će Trump, u slučaju poraza, osporiti rezultate tako da neće odmah biti poznati.

On je istakao da će cjelokupna američka politika biti stavljena na čekanje, da će privreda zabilježiti pad usljed nedostatka podrške.

Istorijska debata

Prošlosedmičnu debatu Trumpa i Bidena pratilo je 73 miliona gledatelja.

Debate potpredsjedničkih kandidata u pravilu se prate s manjim zanimanjem, ali ne i u ovom slučaju.

U trenutku kada je i Trump bio zaražen koronavirusom, debata Pence-Harris dobila je nenadano na važnosti, s obzirom da je Pence ipak bliže Bijeloj kući nego je to bio prije Trumpove zaraze koronavirusom.

Ali Trump, uprkoszarazi, umanjuje opasnost koronavirusa i u srijedu se vratio u Ovalni ured.

Debata u Salt Lake Cityju održala se u vrijeme kada nacija samo klizi iz jedne krize u drugu.

Jedinstvena politička situacija navela je Johna Hudaka s Brookings Institutiona da nazove debatu u Utahu “najvažnijom potpredsjedničkom debatom u američkoj istoriji.”